Înaintea alegerilor europene, sondajele arată unde se află generația Z și milenialii, scrie Politico
Partidele de extremă-dreapta cresc în întreaga Europă – iar tinerii alegători sunt de acord.
Multe partide cu agende anti-imigranți beneficiază chiar și de sprijinul tinerilor care aleg pentru prima dată la alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie.
În Belgia, Franța, Portugalia, Germania și Finlanda, alegătorii mai tineri susțin partidele anti-imigrație și anti-establishment în număr egal și chiar depășind alegătorii mai în vârstă, sugerează analizele alegerilor recente și cercetările preferințelor politice ale tinerilor.
În Olanda, Partidul Libertății de extremă-dreapta, anti-imigrație, al lui Geert Wilders, a câștigat alegerile din 2023 într-o campanie care a legat locuințele la prețuri accesibile de restricțiile asupra imigrației – un accent care a lovit o coardă în rândul tinerilor alegători. De asemenea, în Portugalia, partidul de extremă dreaptă Chega, care înseamnă „destul” în portugheză, s-a inspirat din frustrarea tinerilor față de criza locuințelor, printre alte preocupări legate de calitatea vieții.
Analiza indică, de asemenea, o divizare: în timp ce femeile tinere au raportat adesea sprijin pentru Verzi și alte partide de stânga, partidele anti-migrație s-au descurcat deosebit de bine în rândul tinerilor. (Deși există unele excepții. A se vedea Franța, mai jos, de exemplu.)
Totuși, în unele țări, popularitatea extremei drepte nu s-a tradus întotdeauna prin a deveni favoriți ai tinerilor. În 2022, în timp ce Frații Italiei de extremă dreapta ai premierului Giorgia Meloni au primit voturi din toate categoriile de vârstă, datele sugerau că tinerii au favorizat mai mult partidele de stânga.
Datele germane și finlandeze sugerează că Verzii de stânga – care au valorificat votul tinerilor în trecut – pierd acum teren.
Tinerii alegători din Europa se îndreaptă către partide mai noi, care includ platforme de extremă-dreapta, în timp ce multe partide centriste de multă vreme se bazează încă pe sprijinul alegătorilor mai în vârstă, a spus Josse de Voogd, un cercetător olandez specialist în geografia electorală.
„AfD din Germania nici măcar nu trebuie să crească pentru a deveni cel mai mare, pentru că [socialiștii] și [creștin-democrații] se vor micșora în mod natural, iar tinerii alegători sunt împrăștiați în toate partidele”, a spus el, referindu-se la departe... dreapta Alternativa pentru Germania.
POLITICO a analizat mai atent votul tinerilor din cinci țări UE:
Franţa
În Franța,partidul lui Marine le Pen, Rassemblement National de extremă-dreapta condus de starul în devenire Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, poate conta pe o simpatie larg răspândită în rândul tinerilor.
Într-un sondaj Ifop din aprilie, 32% dintre tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani au spus că ar vota pentru Rassemblement National dacă alegerile ar avea loc în weekendul următor.
Aproximativ 17% au spus că ar vota pentru extrema stângă France Insoumise. Mai multe partide de stânga și dreapta, inclusiv Renașterea președintelui Emmanuel Macron, au rămas și mai în urmă, cu doar 6%.
Prezența puternică a lui Bardella pe TikTok ar putea avea ceva de-a face cu asta: Sondajele au descoperit că aproximativ o treime dintre tineri au spus că se bazează pe aplicație pentru a urmări campania electorală.
Asta nu înseamnă că Bardella este foarte apreciat în general: tânărul europarlamentar a reieșit din sondaj ca fiind atât al doilea cel mai apreciat candidat, cât și al doilea cel mai antipatic printre cei mai tineri alegători din Franța.
De asemenea, rezultatele sondajului nu se traduc automat în succes electoral, deoarece cercetătorii au estimat că doar 30% dintre tineri ar ajunge să voteze.
Portugalia
Extrema-dreapta portugheză Chega a câștigat 18% din voturi la alegerile generale din martie .
Dar, conform datelor sondajului, unul din patru alegători cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au votat pentru partid.
În timp ce cei mai bătrâni alegători din Portugalia au susținut loial Partidul Socialist, tinerii alegători tind să se încline mai mult spre partide „noi” – cum ar fi Chega, dar și Inițiativa Liberală sau Verzii – decât către partide bine stabilite, au descoperit cercetătorii .
Partidul a avut o susținere masculină mai largă, dar cercetătorii au spus că a făcut progrese și în rândul femeilor.
Belgia
Partidul anti-imigrație și separatist Interesul Flamand (Vlaams Belang) poate conta pe simpatia votului tinerilor din Flandra, mai ales pe cel al tinerilor.
Sondajele dinaintea alegerilor regionale, naționale și europene din iunie sugerează că partidul ar putea obține mai mult de 25% din voturile flamande.
Dar dacă doar bărbații din Gen-Z – până la 27 de ani – ar decide, ar primi și mai mult.
Aproape 32% au spus că este foarte probabil să voteze, la un moment dat, pentru Interesul Flamand. Doar 9% dintre femeile din această categorie de vârstă au spus același lucru.
Cercetătorii au descoperit o diferență similară, deși mai puțin pronunțată, între Millennials.
„Flemish Interest este foarte conștient de acest lucru și vizează în mod explicit femeile tinere în campania sa de a-și ajusta imaginea”, a spus Peter Van Aelst, profesor la Universitatea din Anvers. Campaniile partidului nu prezintă „mănușile de box de odinioară, ci mai degrabă o imagine foarte feminină, blândă”, a spus el.
Germania
Un studiu „Tineretul în Germania” a constatat o schimbare în partidul favorit al tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani, 14,5% spunând că vor vota pentru Alternativa de extremă dreapta pentru Germania.
De departe, cel mai mare grup – 25% dintre respondenți – au fost indeciși.
În 2022, Verzii și Partidul Liber Democrat liberal erau încă partidele alese ale tinerilor.
Ca și în Belgia, există o divizare clară de gen: tinerele s-au înclinat la stânga, tinerii au avut tendința de a favoriza partidele de dreapta și au arătat un sprijin mult mai larg pentru Alternative for Germany. Femeile au raportat, de asemenea, că sunt indecise mai des decât bărbații.
Finlanda
Cercetătorii finlandezi au tras concluzii similare.
Partidul finlandez de dreapta anti-imigrație s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale din Finlanda din 2023, cu 20% din voturi. Conform analizei rezultatelor, a fost cea mai populară petrecere din toate categoriile, cu excepția celei mai în vârstă.
Alegătorii peste 65 de ani au rămas, în general, loiali partidelor de centru, cum ar fi social-democrații, liberal-conservatorul KOK și Partidul liberal de centru.
Dar Partidul Finlandezilor a fost favorit în alte categorii de vârstă, performând cu kilometri înaintea altor petreceri în rândul bărbaților mai tineri.
Ca și în Germania, cercetătorii au observat că alegătorii tineri, în special femeile tinere, cu mult mai mult decât cei mai în vârstă, au favorizat partide precum Alianța Stângii și Verzii, dar că Verzii au pierdut teren din 2019.