Alegeri în Franţa. Nici Fillon nu renunţă, nici Juppe nu candidează

06 Mar 2017 | scris de Istvan Deak
Alegeri în Franţa. Nici Fillon nu renunţă, nici Juppe nu candidează

Candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale din Franţa, Francois Fillon, protagonit, alături de soţia sa, în scandalul „Penelopegate”, a repetat că nu îşi retrage candidatura la Preşedinţia Franţei. Şi asta în ciuda faptului că ar putea fi inculpat pentru angajarea fictivă a soției și celor doi fii la cabinetul său parlamentar.

Fillon a declarat că nimeni nu-l poate împiedica să candideze, însă comitetul politic al Republicanilor se reunește luni pentru a evalua șansele pe care le mai are acesta în cursa prezidențială.

Potrivit unui recent sondaj de opinie, Fillon nu ar intra nici măcar în turul doi al alegerilor, spre deosebire de Alain Juppé, cel care este favorit să-l înlocuiască în caz că se va retrage.

Numai că Alain Juppe nu are niciun gând să candideze.

Fostul prim-ministru francez, învins de Fillon în alegerile primare ale dreptei și care este în prezent primar la Bordeaux, a declarat luni că nu va candida, deoarece nu crede că este în stare să unească familia sa politică.

Juppe a recunoscut că este prea târziu pentru el și că nu întruchipează reînnoirea pe care și-o doresc francezii.

Totodată, potrivit AFP, fostul prim-ministru francez a acuzat faptul că 'încăpățânarea' lui Fillon a dus la un 'impas'.

El s-a arătat deosebit de sever față de Fillon, pe care l-a criticat pentru încăpățânarea sa. „Declanșarea de anchete în justiție împotriva sa și sistemul său de apărare bazat pe denunțarea unui pretins complot și a unei încercări de asasinat politic l-au dus la un impas”, a afirmat Alain Juppe. „Ce pierdere!”, a adăugat primarul din Bordeaux, potrivit căruia Fillon avea deschis „un bulevard în fața sa”.

Cu mai puțin de 50 de zile înainte de alegerile prezidențiale, François Fillon, considerat inițial favoritul alegerilor prezidențiale, este contestat inclusiv de propria sa tabără, partidul Republicanii, după ce în urma unor informații apărute în presă s-a declanșat scandalul cunoscut sub numele de „Penelopegate”, legat de locuri de muncă fictive ale soției candidatului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră