Alegeri în Elveția: extrema dreaptă domină după o campanie anti-imigrație și anti "nebunia woke"

23 Oct 2023
Alegeri în Elveția: extrema dreaptă domină după o campanie anti-imigrație și anti "nebunia woke"

Partidul Popular Elvețian (SVP) a obținut 29% din voturi la alegerile pentru camera inferioară a parlamentului, cu o platformă axată pe imigrație și opoziție la „cultura woke”, scrie Le Monde.

Partidul Popular Elvețian, populist de dreapta, care a făcut campanie împotriva migrației în masă și a „nebuniei woke”, a fost confortabil în fruntea alegerilor generale din Elveția de duminică, 22 octombrie, potrivit rezultatelor preliminare. SVP a obținut 29% din voturi la alegerile pentru Camera inferioară a parlamentului, îmbunătățindu-și cota de vot cu peste trei puncte procentuale, au prezis sondajele GFS Bern, cu mai mult de jumătate din rezultate. „Am primit un mandat foarte clar din partea populației elvețiene să pună pe masă problemele care contează pentru ei, cum ar fi imigrația ilegală”, a declarat președintele SVP, Marco Chiesa, pentru postul național de televiziune RTS.

SVP a venit cu mult înaintea social-democraților de stânga, cu 18%. Centrul (centru dreapta) și FDP Liberalii (aripa dreaptă) erau ambele pe cale să termine la aproximativ 15%. Între timp, Verzii nu și-au putut reproduce câștigurile de la ultimele alegeri din 2019 și au scăzut cu patru puncte procentuale pentru a termina pe locul cinci, la 9%, potrivit proiecției.

„Va fi mai dificil să lupți pentru costul vieții, egalitate și politica climatică”, a declarat Cedric Wermuth, co-președintele social-democrat reales, pentru Agenția France-Presse (AFP), când au venit rezultatele. Elveția, o țară europeană bogată de 8,8 milioane de oameni, a votat pentru toate cele 200 de locuri în camera inferioară a parlamentului a Consiliului Național și pentru toate cele 46 în camera superioară a Consiliului statelor.

SVP se concentrează pe imigrație

Campania electorală a SVP s-a concentrat pe tema sa preferată: lupta împotriva „imigrației în masă” și perspectiva ca populația elvețiană să ajungă la 10 milioane. Este "noua normalitate?" reclame pe rețelele de socializare, care evidențiază crimele comise de străini, plonjate într-o lume de cuțite însângerate, criminali cu glugă, pumni, fețe învinețite și femei înspăimântate.

De asemenea, a lansat un război împotriva „culturii anulării” și a ceea ce numește „teroarea de gen și nebunia woke”. "Situația din Elveția este gravă: avem imigrație în masă, avem mari probleme cu persoanele care solicită azil. Situația de securitate nu mai este aceeași ca înainte", a declarat pentru AFP Thomas Aeschi, șeful grupului parlamentar SVP. „Există mulți oameni în Elveția care se tem că situația se va înrăutăți”. Lisa Mazzone, un parlamentar verde care caută realegerea, a spus că rezultatele sondajului au arătat „un context de frică și, în mod clar, când ne este frică, uităm speranța”.

Președintele liberalilor Thierry Burkart a declarat pentru RTS că problema migrației a permis SVP să câștige, iar pentru a-i împiedica să câștige din nou în 2027, „este un subiect pe care trebuie să-l luăm în serios. Trebuie să oferim soluții”. Camera superioară a Consiliului de State, care reprezintă cantoanele care alcătuiesc Elveția, este aleasă cu majoritate de voturi. Este dominat de Centru și FDP. 

Clima și costurile vieții

Deși schimbările climatice rămân o problemă majoră în Elveția – unde ghețarii alpini se retrag într-un ritm excepțional – impulsul politic a încetinit și ambele partide ecologiste au pierdut locuri.

Deși Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume – cu șomajul în jur de 2% și PIB-ul pe cap de locuitor foarte ridicat – costul vieții a lovit puternic, cu creșterea costurilor asigurărilor de sănătate. Social-democrații au sperat să obțină câștiguri majore în aceste probleme.

Prezența la vot la alegerile generale din Elveția este de obicei de aproximativ 45%. Cei 246 de parlamentari nou aleși vor alege cei șapte membri ai guvernului pe 13 decembrie. Locurile sunt împărțite 2-2-2-1 între cele patru partide principale și sunt așteptate puține chipuri noi. Guvernul Consiliului Federal ia deciziile prin consens și responsabilitate colectivă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră