Al doilea balon spion chinez zboară deasupra Americii Latine

04 Feb 2023
Al doilea balon spion chinez zboară deasupra Americii Latine

Pentagonul nu a specificat locația exactă a dispozitivului. Primul a apărut joi deasupra statului american Montana, zburând deasupra unor instalații militare sensibile, scrie Le Figaro.

n al doilea balon chinezesc a fost zărit deasupra Americii Latine, a anunțat vineri Pentagonul, o nouă întorsătură într-un caz care a răcit relațiile între Washington și Beijing, șeful diplomației americane Antony Blinken și-a amânat vizita în China.

Cu o zi înainte, Statele Unite anunțaseră prezența unui prim balon „spion” chinezesc în spațiul lor aerian. Pe măsură ce își continuă drumul pe cerul american, „un alt balon spion chinezesc” a fost detectat, de data aceasta peste America Latină, potrivit Pentagonului. Nu au fost specificate nici locația, nici direcția pe care o ia. 

Chiar dacă autoritățile chineze și-au exprimat „regretele” pentru această intruziune „involuntară”, potrivit lor, Washingtonul a considerat afrontul „inacceptabilși a decis vineri in extremis să anuleze călătoria lui Antony Blinken, programată duminică și luni.

Secretarul de stat și-a exprimat nemulțumirea în timpul unui apel cu omologul său chinez Wang Yi, denunțând „un act iresponsabil și o încălcare clară a suveranității Statelor Unite care subminează scopul călătoriei”. Cel mai înalt oficial al Partidului Comunist Chinez pentru diplomație i-a subliniat că țara sa acționează într-un mod „responsabil” și a „respectat întotdeauna cu strictețe legile internaționale”, potrivit agenției oficiale New China.

Reprogramat

Antony Blinken a încercat să calmeze lucrurile, asigurând că vizita sa va fi reprogramată atunci când „condițiile o vor permite”, insistând asupra necesității de a menține „deschise liniile de comunicare” cu Beijingul. 

Imaginați-vă pentru un moment care ar fi fost reacția în China”, dacă ar fi fost îngrijorați, a menționat el. Vizita lui Antony Blinken în China ar fi fost prima a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Pentagonul a asigurat joi că nu are îndoieli cu privire la originea chineză a balonului și la utilizarea sa în scopuri de spionaj. Beijingul, care a cerut inițial să nu „înrăutățească lucrurile” în această afacere, a recunoscut vineri că este într-adevăr un dispozitiv din China.

Dar „este un avion civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, a asigurat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe într-un comunicat de presă. Afectat de vânt, acest balon „a deviat de la traiectoria sa", a adăugat el, exprimând „regretele” țării sale pentru această încălcare „involuntară” a spațiului aerian american.

Rachete nucleare

Prioritatea acum este să ne asigurăm că acest dispozitiv de spionaj părăsește spațiul nostru aerian”, a declarat Antony Blinken la o conferință de presă. Cu toate acestea, balonul ar trebui să rămână deasupra teritoriului american pentru „încă câteva zile”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder. Nava, care se îndreaptă spre est, se afla vineri după-amiază „peste centrul Statelor Unite”, la aproximativ 18.000 de metri deasupra nivelului mării, a adăugat el.

Pat Ryder a reiterat că balonul, „manevrabil”, a navigat deasupra traficului aerian comercial și nu reprezenta „nicio amenințare militară sau fizică pentru cei de la sol”. Purtătorul de cuvânt, însă, a refuzat să detalieze în mod explicit dacă mișcările mașinii au fost controlate de la distanță. Potrivit presei americane, balonul a zburat peste Insulele Aleutine din nordul Oceanului Pacific, apoi a trecut prin spațiul aerian canadian, înainte de a intra în Statele Unite în urmă cu aproximativ două zile.

El a survolat în special statul Montana (vest), care găzduiește silozuri de rachete nucleare, unde avioanele de luptă s-au apropiat de el, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului, sub rezerva anonimatului. S-a decis să nu fie doborât din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, a adăugat el, judecând în același timp capacitatea sa de a colecta informații ca fiind „limitată”.

"Jos cu balonul ăla"

Nu este prima dată când armata americană vede o astfel de intruziune, dar această aeronavă a rămas mai mult timp decât altele în spațiul aerian american. Incidentul a stârnit reacții puternice în cadrul clasei politice din Statele Unite.

Liderii republicani și democrați ai unei comisii parlamentare pentru China, Mike Gallagher și Raja Krishnamoorthi, au denunțat astfel o „încălcare a suveranității americane . — Jos balonul ăla! a cerut pe Truth Social fostul președinte republican Donald Trump.

Mulți aleși conservatori s-au declarat de aceeași părere, unii mergând până acolo încât să se pună în scenă cu armele de foc îndreptate spre cer.

Alte stiri din Externe

Ultima oră