Un balon spion chinez zboară deasupra Statelor Unite, Beijingul cere să nu „înrăutățească lucrurile”

03 Feb 2023
Un balon spion chinez zboară deasupra Statelor Unite, Beijingul cere să nu „înrăutățească lucrurile”

Detectarea dispozitivului are loc cu două zile înainte de vizita lui Anthony Blinken la Beijing, prima a unui secretar de stat american în China din octombrie 2018, scrie Le Figaro.

Pentagonul a declarat joi, 2 februarie, că urmărește mișcările unui balon spion chinez care zboară la mare altitudine deasupra teritoriului Statelor Unite și a locurilor militare sensibile, precizând că nu reprezintă o amenințare directă.

La cererea președintelui Joe Biden, Pentagonul s-a gândit să îl doboare, dar s-a luat decizia de a nu o face din cauza riscului reprezentat pentru cei de la sol, a declarat reporterilor un înalt oficial oficial al apărării, sub condiția anonimatului. „Nu avem nicio îndoială că balonul este din China”, a spus el.

„Luăm măsuri pentru a ne proteja împotriva colectării de informații sensibile” , a adăugat acest oficial, insistând totodată asupra „valorii adăugate limitate în ceea ce privește colectarea de informații” a dispozitivului descris ca un balon de dimensiuni destul de mari. „Am considerat că este suficient de mare pentru ca resturile să producă pagube” dacă ar fi fost doborâtă într-o zonă populată, potrivit aceleiași surse.

Beijingul spune că „verifică” informațiile

Beijingul a declarat vineri că verifică rapoartele SUA conform cărora un balon spion chinez a fost detectat în America de Nord și a cerut să nu „intensifice problema”. O verificare este în curs de desfășurare”, a declarat presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, considerând că „a face presupuneri și a escalada lucrurile chiar înainte de stabilirea faptelor nu ajută la soluționarea cauzei”.

"În mod clar, acest balon este destinat supravegherii, iar traiectoria sa actuală îl preia asupra locurilor sensibile." Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat că Comandamentul de Apărare Aerospațială din Statele Unite și Canada (Norad), cu sediul în Colorado (vest), monitorizează traseul balonului. „Balonul zboară în prezent la o altitudine mult peste traficul aerian comercial. Nu reprezintă nicio amenințare militară sau fizică pentru oamenii de pe teren”, a spus el într-un comunicat. „În mod clar, acest balon este destinat supravegherii, iar traiectoria sa actuală îl preia peste locuri sensibile ”, inclusiv baze aeriene și silozuri strategice (nucleare) de rachete, a spus primul oficial american, referindu-se la statul Montana, din vestul Statelor Unite.

Balonul, „de mărimea a trei autobuze”, potrivit CNN, a intrat în spațiul aerian al SUA „cu câteva zile în urmă”, dar serviciile de informații americane îl monitorizau deja, a spus aceeași sursă, adăugând că aceasta nu este prima dată când armata americană a văzut astfel de o intruziune. Dar de data aceasta balonul a rămas mult mai mult timp în spațiul aerian al Statelor Unite.

S-au apropiat avioanele de vânătoare

Anunțat, președintele american i-a cerut imediat secretarului său de Apărare Lloyd Austin, care se afla miercuri în Filipine, să-i ofere opțiuni. Acesta din urmă a purtat apoi discuții cu șefii de cabinet ai Pentagonului. Avioanele de vânătoare s-au apropiat de ambarcațiune deasupra Montanei, potrivit aceleiași surse.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a denunțat joi seară o „acțiune destabilizatoare” a unei Chine care „nesocotește cu nerușinare suveranitatea Statelor Unite”. El i-a cerut lui Joe Biden „să nu tacă” și a cerut ca membrii Congresului să fie informați.

În acest proces, guvernul canadian a menționat vineri „ un al doilea incident potențial ” după anunțul Washingtonului. „ Canadienii sunt în siguranță și Canada ia măsuri pentru a menține spațiul nostru aerian în siguranță, inclusiv monitorizarea unui potențial al doilea incident ”, a declarat Departamentul Apărării Naționale al Canadei într-un comunicat.

Antony Blinken în China duminică și luni

Washingtonul a ridicat cazul autorităților chineze. „Le-am comunicat gravitatea incidentului ”, a spus un oficial american, adăugând că „le-am clarificat că vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja oamenii de pe teritoriul nostru”.

Călătoria lui Antony Blinken în China, programată duminică și luni, ar trebui să fie prima vizită în țară a unui secretar de stat american din octombrie 2018. În noiembrie, Joe Biden s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xi Jinping, în marja unui summit G20 de la Bali în timp ce cele două mari puteri caută să împiedice tensiunile dintre ele să degenereze în conflict deschis. Printre numeroasele probleme controversate se numără Taiwan, pe care China îl pretinde ca parte integrantă a teritoriului său, și activitățile Chinei în Asia de Sud-Est. În Filipine, Lloyd Austin a semnat acorduri care vizează consolidarea prezenței militare americane acolo în fața ascensiunii Chinei.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră