Ministrul Muncii din Germania, Andrea Nahles (SPD), a anunțat că a înaintat o inițiativă legislativă care va contracara o hotărâre a Tribunalului Muncii, bazată pe o recomandare a Curții Europene de Justiție din Luxemburg.
Tribunalul Muncii a stabilit că un imigrant dintr-un stat UE trebuie să primească un ajutor de supraviețuire, fie el ajutor social sau Hartz IV, dacă se află în căutarea unui loc de muncă și se află pe teritoriul Germaniei de cel puțin șase luni.
Pentru a evita această măsură, ministrul Muncii va schimba legea și va impune o condiție aproape inimaginabilă pentru imigranții români. Ca să beneficiezi de asigurări sociale în Germania trebuie să fi contribuit cel puțin 5 ani la sistemul de asigurări sociale. Mai mult, imigranții UE care nu își găsesc un loc de muncă nici după o lună de la sosirea în Germania, vor fi trimiși acasă și obligați să își plătească singuri transportul.
Presa germană salută inițiativa Guvernului, pe care o califică drept o măsură de combatere a turismului social din România și Bulgaria.
“Adio ajutor social pentru imigranții UE? Nemilos și deloc social-democrat pare la prima vedere planul ministrului Andrea Nahles, dar nu este așa. Planul sună mai spectaculos decât este în realitate. Condiția să contribui minimum 5 ani până primești dreptul de a încasa asigurări sociale este doar un pas al ministrului Nahles de a închide o breșă în legislație.
Bucătarul grec, care a cotizat jumătate din viață la bugetul de asigurări de sănătate, pensie și șomaj în Germania, dar a ajuns șomer, nu va muri de foame nici în viitor. În schimb tânărul român, care a venit cu familia în Germania, doar în speranța că va trăi mai bine aici din banii statului german, încasând în paralel și salariul din țara natală, va fi trimis acasă după patru săptămâni, pe propria cheltuială”, notează Augsburger Allgemeine Zeitung.