220 de avioane militare de luptă din 24 de forțe aeriene vor lua parte la cel mai mare exercițiu organizat vreodată de NATO de luni, 12 iunie, cu scopul clar de a transmite un mesaj Rusiei, scrie L'Express.
Acesta va fi cel mai mare exercițiu de manevră aerian efectuat vreodată de NATO. Luni, 12 iunie incepe operațiunea „Air Defender 23”, coordonată de Germania pe parcursul a zece zile, operațiune care va reuni aproximativ 220 de avioane militare din 25 de țări membre și parteneri ai organizației transatlantice?
Exercițiul va fi de natură pur defensivă dar va avea ca scop și transmiterea unui mesaj, în special Rusiei în contextul particular al războiului din Ucraina, a explicat presei ambasadorul Statelor Unite în Germania, Amy Gutmann. „Aș fi foarte surprins dacă un lider mondial nu ar fi luat în considerare ceea ce arată acest lucru în ceea ce privește spiritul acestei alianțe, ce înseamnă puterea acestei alianțe și asta îl include pe domnul Putin”, a spus ambasadorul.
Un mesaj clar trimis Rusiei
Exercițiul „Air Defender 23” va include și exerciții operaționale și tactice, în principal în nordul Germaniei, dar și în Cehia, Estonia și Letonia. Creat în 2018 și pregătit de armate timp de patru ani în timpul exercițiilor anuale comune, acesta fusese deja gândit parțial ca un răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Chiar dacă nu vizează în mod specific pe „nimeni”, a asigurat, la rândul său, generalul Ingo Gerhartz, șeful Forțelor Aeriene Germane. Vor fi astfel prezente cele 23 de tipuri diferite de avioane de luptă din cele 25 de forțe aeriene participante, inclusiv o sută doar pentru Garda Națională Aeriană Americană, care vor avea ca scop testarea capacității de reacție a acesteia la traversarea Atlanticului în cazul unei crize majore în Europa.
Testarea capacității de răspuns transatlantică
„S-au schimbat multe în peisajul strategic global, în special aici, în Europa”, a remarcat generalul Michael Loh, directorul Gărzii Naționale Aeriene din SUA, pentru care NATO se află într-un „punct de inflexiune”. „Acest exercițiu are scopul de a completa prezența permanentă a Statelor Unite în Europa și de a oferi instruire la o scară mai mare decât ceea ce se realizează de obicei pe continent”, a spus el. Japonia și Suedia vor fi integrate în „Air Defender 23” ca membre aliate ale NATO.Nu există planuri în acest stadiu pentru a face din „Air Defender” un exercițiu regulat, a spus Amy Gutmann. Dar, a adăugat ea, „nu vrem ca acest exercițiu să fie ultimul”. Creată la începutul Războiului Rece, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a devenit principala organizație comună de apărare militară, cu 31 de țări membre în Europa și America de Nord.
Sunt așteptate întârzieri în traficul aerian civil
Traficul aerian regulat face parte din provocare, deoarece cerul deasupra Europei se numără printre cele mai aglomerate rute de zbor din lume. Experții în aviație urmăresc pentru a vedea dacă traficul aerian civil poate continua să se desfășoare în mare parte neafectat, în paralel cu Air Defender 23.
Pe parcursul celor 10 zile de manevre militare, aeroporturile germane și-au extins orele de funcționare până în noapte. „Sper că, dacă toate aceste măsuri vor fi eficiente, nu vor exista anulări de zboruri”, a spus Ingo Gerhartz, general locotenent în Forțele Aeriene Germane. Nu a vrut însă să excludă întârzieri la plecări sau sosiri, scrie Deutsche Welle
Peste 10.000 de soldați din țările NATO vor participa la numeroase exerciții. Unele dintre acestea vor fi la sol, inclusiv o „evacuare de pe un aerodrom”, a spus Gerhartz de la Forțele Aeriene Germane. Acest exercițiu a fost aparent adăugat la program după haosul de pe aeroportul din Kabul din 2021, când SUA și aliații săi și-au încheiat în grabă misiunea în Afganistan.
Alte scenarii includ sprijinirea trupelor terestre din aer, bătălii aeriene împotriva avioanelor inamice și interceptarea rachetelor cu rază medie de acțiune de către bombardierele NATO.
Forțele americane trimit aeronava de luptă stealth F-35, cel mai modern avion de luptă al alianței, să participe la exerciții. Marea Nordului va avea loc exerciții defensive împotriva submarinelor sau navelor inamice, a subliniat Arnold, adăugând că un inamic „poate ataca și din alte zone decât cele de pe continent”.
Alte exerciții aeriene de desfășurare militară sunt planificate pentru lunile următoare. Franța pregătește deja ediția din 2023 a exercițiului său de proiecție a mijloacelor la distanță foarte lungă numit „Pégase”. La sfârșitul lunii iunie, va mobiliza zece Rafale, cinci avioane de realimentare MRTT și patru avioane de transport de 1.400 m, care vor trebui să ajungă în Malaezia în 48 de ore. Flota va participa câteva zile mai târziu la un exercițiu american „Mobility Guardian”.
This isn't an exercise. With Air Defender 23, NATO rehearses the third world war pic.twitter.com/krc3TR5WgK
— Hans Helffer (@mercarood) June 11, 2023
Air Defender 23 over ???????? to be biggest exercise ever
— G. Berlin Germany (@gBerlinGermany) June 11, 2023
"The NATO military alliance is set to conduct war games in the skies over Germany... NATO wants to send a political message of deterrence with its Air Defender exercise."
June 12 to 23, incl. Berlinhttps://t.co/rvwqu0sjM4
Air Defender 2023 ist die größte Verlegeübung von Luftstreitkräften seit Bestehen der NATO. An der von Deutschland initiierten, geplanten und durchgeführten multinationalen Übung nehmen 25 Nationen und die @NATO Teil. Extra dafür wurde auch ein #A400M foliert. Alle Infos zu… pic.twitter.com/d0iLGXqe2e
— Team Luftwaffe (@Team_Luftwaffe) May 16, 2023