Agenția de rating de credit S&P a coborât vineri ratingul Ucrainei, care este acum etichetat „SD” sau incapacitate de plată „selectivă” , ultimul pas înainte de "default", din cauza moratoriului asupra datoriei sale externe obținut miercuri, scrie Le Monde
„Având în vedere termenii și condițiile anunțate ale restructurării și în conformitate cu criteriile noastre, considerăm că această tranzacție este (…) echivalentă cu un faliment ”, a spus S&P într-un comunicat.
Ucraina a obținut de la creditorii săi internaționali un moratoriu de doi ani asupra datoriei externe, estimată la 20 de miliarde de dolari (aproape 19,5 miliarde de euro).
O țară este considerată în incapacitate de plată atunci când nu își poate onora angajamentele financiare față de creditorii săi, care pot fi state, instituții financiare (Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială etc.) sau investitori de pe piețele financiare. Nerambursarea este calificată ca fiind parțială atunci când statul nu rambursează o parte din obligațiile sale.
Un grup de creditori occidentali, printre care Franța, Statele Unite, Germania, Japonia și Marea Britanie, au convenit pe 20 iulie să amâne plățile dobânzilor la datoria ucraineană, după o solicitare a Kievului, îndemnând alți deținători de obligațiuni să facă același lucru.
Economia Ucrainei s-a prăbușit de la începutul războiului cu Rusia declanșat pe 24 februarie și ar putea vedea PIB-ul să scadă cu 45% în acest an, potrivit ultimelor estimări ale Băncii Mondiale din iunie. Măsurile de amânare a plății obligațiunilor de către Ucraina ar putea economisi cel puțin 3 miliarde de dolari în doi ani, conform calculelor agenției Bloomberg.