Administrația Trump cere Marii Britanii să abroge legile contra „discursului instigator la ură” pentru a finaliza acordul comercial

16 Apr 2025
Administrația Trump cere Marii Britanii să abroge legile contra „discursului instigator la ură” pentru a finaliza acordul comercial

Starmer, presat să abroge legile privind discursul instigator la ură care protejeaza persoanele LGBT+ sau să piardă acordul comercial cu Trump, scrie The Independent

„Există șanse bune de acord”, afirmă JD Vance – dar surse spun că preocupările sale legate de legile britanice privind discursul instigator la ură „rămân o linie roșie”

Sir Keir Starmer trebuie să adopte agenda lui Donald Trump și să abroge legile privind discursul instigator la ură pentru ca un acord comercial să fie finalizat, au declarat pentru The Independent surse apropiate vicepreședintelui american JD Vance.

Avertismentul a venit după ce vicepreședintele SUA a sugerat că un acord între Regatul Unit și SUA ar putea fi aproape, afirmând că administrația de la Casa Albă „lucrează foarte intens” în această direcție.

Într-un interviu pentru UnHerd, Vance a declarat: „Cred că există șanse bune să ajungem la un acord excelent, care să fie în interesul ambelor țări”. Totuși, aliații lui Vance spun că acesta este „obsedat de declinul civilizației occidentale” – inclusiv de opinia sa că libertatea de exprimare este subminată în Marea Britanie – și că va cere ca guvernul laburist să renunțe la legile împotriva discursului ofensator, inclusiv cele care sancționează abuzurile la adresa persoanelor LGBT+ sau a altor minorități, ca o condiție pentru orice acord.

„Optimismul exprimat de vicepreședinte [cu privire la acord] este o modalitate de a pune presiune suplimentară pe Regatul Unit în privința libertății de exprimare. Dacă acordul nu se concretizează, laburiștii vor părea vinovați.”

Discursul recent al lui Vance la think tank-ul conservator Heritage Foundation a fost invocat ca exemplu al modului în care acesta leagă libertatea de exprimare de obținerea unui acord.

„Fără libertate de exprimare, nu există acord. E simplu,” a declarat o sursă apropiată vicepreședintelui.

Se pare că Marea Britanie a oferit deja să renunțe la taxa propusă pentru serviciile digitale ca mijloc de a facilita acordul. Însă SUA dorește și abrogarea legilor privind discursul instigator la ură, precum și renunțarea la planurile pentru o nouă lege privind siguranța online.

Partidul Laburist a transmis că nu este dispus să meargă atât de departe. O sursă de la Downing Street a declarat că subiectul „nu face parte din negocieri”. Cu toate acestea, problema pare a fi unul dintre principalele puncte de blocaj din perspectiva Casei Albe.

Negocierile au început luna trecută, după vizita lui Sir Keir la Casa Albă pentru o întâlnire cu Donald Trump, și s-au intensificat la începutul acestei luni odată cu anunțul privind tarifele vamale. În timp ce tarifele au fost suspendate pentru 90 de zile, speranța este ca un acord să fie încheiat înainte de intrarea lor în vigoare.

Downing Street nu urmărește un acord comercial tradițional, ci unul concentrat pe industriile viitorului, cum ar fi biotehnologia și inteligența artificială.

Miniștrii britanici insistă că acest lucru nu va însemna acceptarea importurilor de carne de pui tratată cu clor sau carne de vită cu hormoni – teme controversate în trecut. Totuși, se speră că majoritatea, dacă nu chiar toate tarifele, vor fi eliminate între cele două țări.

Deși secretarul pentru comerț al SUA, Howard Lutnick, joacă un rol central în discuțiile cu secretarul britanic pentru afaceri, Jonathan Reynolds, președintele Trump a anunțat de la început că JD Vance va avea rolul principal în negociere. Surse britanice spun că el s-a implicat în mod special în componenta tehnologică a negocierilor.

Acest lucru a adus problema libertății de exprimare în prim-plan pentru Vance și aliații săi în procesul de obținere a unui acord cu Regatul Unit.

Problema a devenit un punct central de tensiune în relațiile dintre Marea Britanie și SUA încă din timpul protestelor din vară, când aliatul lui Trump și proprietarul platformei X (fostă Twitter), Elon Musk, a lansat o campanie virulentă în social media împotriva lui Starmer și a guvernului său, în contextul arestării unor persoane pentru postări online.

Tensiunile au continuat și în timpul primei vizite oficiale a lui Sir Keir la Casa Albă, de când Trump a preluat din nou funcția, unde a avut un schimb de replici dur cu JD Vance chiar în Biroul Oval. Vicepreședintele a susținut că libertatea de exprimare este atacată și că legile privind siguranța online reprezintă o amenințare pentru giganții tehnologici americani.

Un alt episod recent care a stârnit reacții în SUA este procesul intentat împotriva lui Isabel Vaughan-Spruce, arestată pentru că s-a rugat în tăcere în fața unei clinici de avort – caz asupra căruia Vance a criticat sistemul juridic britanic.

În interviul acordat publicației UnHerd, vicepreședintele american și-a exprimat încrederea în viitorul relației bilaterale.

„Cu siguranță lucrăm foarte intens cu guvernul lui Keir Starmer" a spue el

Președintele iubește Regatul Unit. A iubit-o pe Regină. Îl admiră și îl respectă pe Rege. Este o relație foarte importantă. Și este și un om de afaceri, are multe relații importante de afaceri în [Marea Britanie]. Dar cred că este ceva mult mai profund.

Există o afinitate culturală reală. Și, desigur, în esență, America este o țară anglofonă.”

Între timp, marți, ministrul britanic Jonathan Reynolds a declarat că a transmis clar omologilor americani că nu susține abordarea lui Trump în ceea ce privește taxele comerciale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră