“România a anunțat foarte clar încă de început: vrem să fim parte a soluției și nu a problemei. Asta am și urmărit cu consecvență. Poarte nu este cunoscut că am implementat această hotărâre, imediat după ce am aprobat-o, chiar dacă la început ne-am opus cotelor de refugiați. România va primi refugiați, toți cei care vor dori să vină în România, dar aceștia nu sunt mulți. Asta e doar o parte a ceea ce facem. În cadrul Frontex, România este al doilea cel mai mare participant după Germania. Așa vedem noi soluționarea crizei refugiaților. Nu vrem doar să stăm alături și să ne uităm, vrem să participăm și să soluționăm”, a declarat Iohannis, pentru sursa citată.
Președintele a subliniat că România este pregătită să stopeze o eventuală rută balcanică prin Marea Neagră. “Din păcate, nu suntem membri ai Spațiului Schengen. Asta ne-a adus în situația să ne apărăm singuri granițele externe. Și o facem cu succes. Au existat tentative de trecere frauduloasă a unor grupuri de refugiați din direcția Serbiei, cu scop de tranzit prin România, dar am reușit să le stopăm. Așa vom stopa și eventualele persoane care vor încerca să intre în România dinspre Marea Neagră. Dar e puțin probabil ca cineva să încerce asta, fiindcă Marea Neagră este mult mai periculoasă decât, de exemplu, Marea Mediterană”, a mai spus Iohannis.
În ciuda crizei refugiaților, el își păstrează încrederea în unitatea Europei. “Eu cred în Europa, eu sunt un proeuropean. Uniunea Europeană va reuși să soluționeze această criză, așa cum a reușit să o facă și cu cele de până acum. Problema migrației nu va duce la o scindare a Europei”, a încheiat Iohannis.
Președintele României s-a aflat, vineri, la Berlin, unde a avut o întâlnire cu Angela Merkel, cancelara Germaniei, și cu premierii din Belgia și Luxemburg, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, pe tema viitorului Uniunii Europene.