Autoritățile din Grecia au retrimis miercuri din insula Lesbos în Dikili, Turcia, un grup de 55 de solicitanți de azil, majoritatea pakistanezi și algerieni, în cadrul acordului UE-Turcia, potrivit unei surse din poliție, informează AFP,scrie agerpres.ro.
Din acest grup fac parte primii 37 de solicitanți de azil respinși în a doua instanță de autoritățile Serviciului pentru azil al Greciei, potrivit aceleiași surse. Pe lângă 20 de pakistanezi și 20 de algerieni, acest grup include și cinci marocani, patru afgani, trei cetățeni din Bangladesh, un srilankez, un iranian și un palestinian.
Aceasta este prima retrimitere a unui grup mare de migranți de după lovitura de stat eșuată din Turcia, din 15 iulie. Epurarea în masă declanșată de autoritățile turce a tensionat ulterior relațiile dintre Ankara și Bruxelles. La 8 septembrie, Atena a retrimis în Turcia primii cinci solicitanți de azil respinși în primă instanță.
De la intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia, în 20 martie, și până la începutul lui septembrie, Grecia a retrimis în Turcia circa 500 de migranți, dintre care majoritatea nu au solicitat azil în Grecia sau și-au retras cererile. 'Dacă procedura de examinare a cererii de azil se accelerează', retrimiterile se vor intensifica, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliției.
Acordul UE-Turcia a redus puternic afluxul de migranți spre Europa via Turcia, ruta de migrație deplasându-se din nou între Libia, Egipt și Italia.
Criticat de numeroase organizații neguvernamentale, printre care Amnesty International, acest acord prevede retrimiterea în Turcia, în anumite condiții, a unor migranți și refugiați sosiți în Grecia după 20 martie. În schimbul fiecărui sirian retrimis, un sirian trebuie să fie relocat în Europa.
Până acum, Grecia nu a retrimis în Turcia niciun solicitant sirian de azil.
Ankara a amenințat că va rupe acordul cu UE dacă dosarul privind ridicarea vizelor pentru cetățenii turci care vor să călătorească în Spațiul Schengen nu va avansa.