Dinamică și efervescență au fost cuvintele-cheie care au definit inaugurarea expoziției „Semn pentru IDENTITATE”, la care au participat peste 100 de invitați – autori și artiști români din țară și din diaspora.
Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Administrația Prezidențială, face parte din proiectul Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni, iniţiat alături de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Pe simezele expoziţiei, curatoarea Eugenia Oprescu şi Anca Boeriu, coordonatoarea proiectului festivalului, au propus o apropriere între gesturi și expresii vizuale a zece artiști români din țară și din străinătate.
Astfel, festivalul redefinește valoarea artistului român, indiferent de spațiul geografic în care acesta se află și reface legături culturale între România și diaspora.
Au fost prezentate lucrări de Brândușa Bontea, Viorel Chira, Oliviei Janku, Petru Lucaci, Cristian Paraschiv, Delia Perrois, Mariei Petcu, Zitta Ring-Pavel, Radu Tuian şi Vasile Tolan.
Textul Cuvintele lui Iov aparținând lui Matei Vișniec a fost transformat de studenţii departamentului Grafică din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti într-o carte-obiect ce a fost, de asemenea, expusă în Sala Mare a Institutului Cultural Român.
Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, a lansat editurii ICR provocarea de a face cunoscut textul lui Matei Vişniec, într-o ediție princeps.
Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni a adus împreună artişti din mai multe domenii de creaţie pentru a dezvolta comunităţi care să celebreze cultura română indiferent pe ce meleaguri trăiesc autorii.
Activitatea şi preocupările diasporei româneşti vor fi subiectul unei dezbateri, parte integrantă din evenimentul organizat de ICR, şi la care vor participa autori români din țară și străinătate: Selena Luminița Ardelean (Belgia) / Sorin Bordușan / Smaranda Cazan-Livescu (SUA) / Virgil Ciucă (SUA) / Octavian Ciupitu (Suedia) / Silvia Constantinescu (Suedia) / Ludwig Norz (Germania) / Livia Grama-Medilanski (Germania) / Irina Vasile Airinei (Israel) / Doru Ionescu / Simona Vrăbiescu-Kleckner (SUA).
ARTICOLUL INTEGRAL, la cotidianul.ro.