La Paris, o expoziție se vizitează ...în pielea goală: „Avem o relație mai directă cu lucrările”:

11 Noi 2022
La Paris, o expoziție se vizitează ...în pielea goală: „Avem o relație mai directă cu lucrările”: Galerie foto (4)

Muzeul Maillol din Paris a deschis mai multe orare în care sunt permise vizitele nudiste pentru a descoperi expoziția „Hiperrealism”, care se desfășoară până pe 5 martie, scrie Le Parisien. Peste 800 de persoane s-au înscris la vizitele nudiste ale expoziției „Hiper-realism” .

La intrare trebuie să vă lăsați haina, geanta și eșarfa. Apoi pantalonii, rochia, puloverul, cămașa... și chiar și lenjeria. Nu ne aflăm însă nici în vestiarele unui bazin de înot, nici în cele ale unui stadion de fotbal. Dar la muzeul Maillol, în arondismentul 7 foarte cochet al capitalei Frantei.

„A trebuit să refuzăm mulți oameni”

Pentru prima dată, muzeul Maillol oferă tururi de noapte în ținutele lui Adam și Eva. Mai multe orare au fost deschise în această joi, vineri și 17 noiembrie, în parteneriat cu Federația Franceză de Nudism. „Toate au fost vândute de o lună”, spune Emilie Derom, responsabil de comunicare la Tempora, compania belgiană care organizează această expoziție. A trebuit să refuzăm multă lume. Există o cerere reală."

Ideea acestor vizite nudiste s-a născut la Liège, Belgia, unde expoziția își alesese reședința la Musée de la Boverie în 2019. Un mod neobișnuit de a descoperi hiperrealismul, o mișcare artistică născută la sfârșitul anilor 1960 în Statele Unite. „Artiştii hiperrealişti tind să reprezinte corpul uman foarte minuțios”, dezvoltă Émile Derom. Părul, unghiile, pielea, proporțiile... totul este făcut până la cel mai mic detaliu. Ne-am dorit să oferim publicului o experiență unică pentru ca acesta să-și compare trupurile cu lucrările prezentate."

Nathalie și Sophie nu sunt nudiste cu experiență. Dar pentru a vedea această expoziție la muzeul Maillol, au decis să încerce.

Printre vizitatori, Nathalie, 30 de ani, și Sophie, 27 de ani. Cele două prietene așteaptă înainte să se deschidă ușile. Doar câteva tatuaje discrete încă le împodobesc pielea. „Este un pic stresant”, alunecă Nathalie. Inima mea bate. Nici nu sunt „proștii” experimentați. „Tocmai am mers de câteva ori la orarele naturiste ale piscinei Roger Le Gall (secolul al XII-lea), contextualizează Sophie. Dar am vrut să vedem această expoziție. Ne-am gândit de ce să nu mergem goale... Aceasta nu este o oportunitate care apare în fiecare zi! »
„Sentimentul de a face parte din sculpturi!”

„Pentru mine, este o provocare personală”, adaugă Nathalie. Îmi place să experimentez ceva ce nimeni altcineva nu face. În jurul lor, aproape șaptezeci de corpuri goale sunt gata să parcurgă cele trei niveluri ale expoziției. Camerele de luat vederi și aparatele foto s-au alăturat acestei prime vizite nudiste, deschise presei. Încă câteva minute de așteptare febrilă, iar semnalul de start este în sfârșit dat. În interior, este foarte greu să distingem vizitatorii de lucrări.

În spatele ochelarilor rotunzi, privirea azurie a lui Jean fixează o bătrână îmbrăcată într-o tunică albă care ține în brațe un nou-născut. O lucrare în mărime naturală creată în 2010 de sculptorul australian Sam Jinks. „Cred că este mult mai puternic să vizitezi această expoziție în pielea goală, comentează pensionarul în vârstă de 80 de ani. Schimbă cu adevărat relația cu lucrările. Simți că faci parte din sculpturi. Vizitatorul nu mai este gol, el face parte din expoziție."

O modalitate de a „reuni oamenii”

Jean a practicat întotdeauna nudiqmul. În 2018, el a participat deja la vizitele nudiste organizate la Palais de Tokyo din Paris. O premieră grozavă într-un muzeu francez, care a reunit 161 de persoane dintre cele... 30.000 de solicitări primite. „Dar a fost mai mult artă conceptuală”, continuă parizianul. Există o dimensiune suplimentară aici."

În 2020, Cinémathèque française (secolul al XII-lea) a aruncat și hainele unora dintre vizitatorii săi, cu ocazia unei expoziții Louis de Funès. „De fiecare dată, este o sală plină, insistă Ted Anspach, vicepreședintele Asociației Nudistilor din Paris și responsabilul de comunicare pentru Federația Franceză. Simțim lucrările la modul senzorial, nu mai suntem într-un demers intelectual. Există o legătură mai directă. Este vorba despre vibrații. »

„Și nu este deloc sexual”, spune un jurnalist, cu aparatul de filmat în mână, care a decis să trăiască „experiența din plin”. Julien, un nudist începător, o vede și ca pe o modalitate de „a aduce oamenii împreună”. „A fi gol creează ceva, vorbim mai mult, analizează tânarul de 30 de ani în timp ce își pune blugii. Mi-a placut in orice caz, e un pic de adrenalină."

Pentru cei care ar dori să testeze, noi orare ar putea fi deschise până la sfârșitul lunii ianuarie. Între timp, mai este posibil să vizitezi expoziția... lăsând doar haina și geanta în vestiar.

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră