I-am putea spune, ca să rămânem în filmul jurnalistic și să păstrăm doza de curiozitate, un jurnalist rus la București. Și nu unul oarecare, ci un ziarist care se află în țara noastră încă din anii ‘70, fiind corespondentul agenției TASS (n.r. – agenţia naţională de ştiri din Uniunea Sovietică) în România.
Nikolai Morozov a venit prima dată în România în 1972. Pe atunci, era student al Facultății de Litere. Punctul culminant al carierei sale a fost Revoluţia Română din 1989, când s-a aflat în Piaţa Universităţii, fiind printre puţinii jurnalişti străini care au relatat despre acele evenimente.
Revenind în zilele noastre, ce spune Nikolai Morozov despre cele 75 de zile de război ruso-ucrainean? Cum vede soarta Rusiei, în contextul sancțiunilor impuse de Occident și îndepărtării acesteia din cercul puterilor lumii?
Cum ar „traduce” discursul lui Putin de astăzi, din cadrul evenimentului menit să marcheze „Ziua Victoriei” Rusiei împotriva Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial. Cât jurnalism mai este în presa de astăzi? Cât de des i s-a pus eticheta de „omul lui Putin”? Cum se vede România, chiar și după atâția ani, prin ochii unui jurnalist rus?
O discuție francă despre valorile, dezbinările și stereotipurile lumii de astăzi, despre (ne)puterea jurnalistului, dar și despre pericolul războiul informațional și a celui cognitiv, purtat în paralel cu războiul armelor, asupra întregii societăți, din orice parte a lumii s-ar afla.
O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă - https://www.facebook.com/mariustuca.ro - și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.