Dacă e marți, e America

07 Noi 2016 | scris de Cătălin Roșioru
Dacă e marți, e America

M-am întrebat şi eu ca tot omul, de ce americanii au alegeri marţea. Am citit pe internet şi-am văzut ceva explicaţii.

Pare mai alambicat, dar e cât se poate de logic pentru America. Pentru America anului 1845, o ţară eminamente agricolă, în care oamenilor le lua o zi întreagă să meargă să voteze.

Nu putea să fie luni, că ar fi trebuit să plece de duminică, zi de odihnă. Nu putea să fie miercuri, că era zi de târg. Şi aşa s-a ajuns la varianta marţi.

De ce prima marţi din noiembrie ? Pentru că trebuia să fie nici prea devreme, nici prea târziu - exista riscul să nu fie timp pentru Colegiul Electoral care se întruneşte în decembrie. Cu ziua de marţi de după prima zi de luni din noiembrie nu se mai riscă nimic. Şi aşa a rămas din 1845 încoace.

Între timp, însă, America s-a cam schimbat şi marţea este zi de lucru. Au încercat ei să facă ziua alegerilor zi liberă în toate statele, un fel de Ziua Democraţiei, dar nu le-a ieşit. O dată, în 2005, a două oară în urmă cu doi ani. În unele state, Ziua Alegerilor este zi nelucrătoare, dar, în general, e zi de lucru. Sunt state în care angajaţii pot primi două ore dispensă, ca să meargă la vot, ori la început de program, ori la final. Dar oricum secţiile de votare sunt deschise cel puţin 12 ore în ziua votării, în orice stat și mai sunt şi alte variante de a vota decât cea convenţională.

În fine, dacă mă întrebaţi pe mine, cred că niciodată n-a fost mai potrivită ziua de marţi pentru alegerile americane. Având în vedere cine sunt candidaţii, măcar vor avea scuza celor 3 ceasuri rele.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră