Casa Alba a fost sfatuitorul din umbra al Greciei in timpul confruntarii cu creditorii internationali dar si cu Guvernul Merkel, scrie presa de la Atena.
Guvernul american l-a sfatuit pe premierul Tsipras sa evite atacurile publice la adresa Germaniei si sa incerce o apropiere de Franta, Anglia, Austria sau Italia.
Americanii considerau ca aceste tari trebuie sa fie convinse ca Atena vrea sa implementeze reformele cerute de Germania dar in acelasi timp se impune o reducere a datoriei care, altfel, ar sufoca aceste restructurari necesare.
In acest caz,spun documentele citate de presa eleba, Washinghtonul dorea sa convinga cat mai multe tari europene ca pastrarea Greciei in zona euro reprezinta un interes vital pentru UE la fel cum si reducerea datoriei externe a Atenei reprezinta o cheie a redresarii tariii.
Tot Washinghton-ul a cerut FMI-ului sa se implice mai vizibil in incercarea de a convinge UE ca e necesara reducerea datoriei -
ceea ce FMI, daca ne reamintim acea perioda , a cerut extrem de vocal.
Altfel spus, sprijinul acordat de SUA Guvernului Tsipras a fost extrem de puternic si e de tras concluzia ca Germania a fost destul de refractara la insistentele americane. A fost momentul de glorie al Angelei Merkel care in numai intr-o sapatamana “a trecut” pete rezultatele referendumului din Grecia impunand un acord extrem de dur Guvernului Tsipras.
Pana la urma, se vede, guvernul Tsipras a trecut, nu cu prea multa convingere, la aplicarea unor reforme, a mai catigat timp prin organizarea unor alegeri anticipate si urmeaza sa inceapa in octombrie discutarea unui acord de reducerea a datoriilor.
Intre timp, si Merkel s-a trezit in corzi, atat prin neasteptata criza a refugiatilor cat si prin scandalul Volskwagen.
Pana atunci, Grecia se mai gandeste cum sa faca reformele, cat si cand. Se stie doar: Atena e zeita intelepciunii iar cu grecii timpul a avut intotdeauna rabdare. Cu ei istoria discuta de cateva mii de ani si,normal, au un statut privilegiat.