Scriitorul Petru Popescu, la 2015 Edinburgh Fringe Festival!

22 Iul 2015
Scriitorul Petru Popescu, la 2015 Edinburgh Fringe Festival!
 “My hand, groping around the universe, has torn a corner open. Why did I tear the corner open, if I’m not prepared for the encounter?”
                                                                                    Amazon Beaming, by Petru Popescu


Salutari si urari de bine! Si daca aveti chef, “googlati” (aaaah, ce barbarism de sa scrasnesti din dinti!): Petru Popescu at the 2015 Edinburgh Fringe Festival.

Ma veti gasi inclus, cu The Encounter, bazat pe cartea mea Revelatie pe Amazon. Premiera internationala a piesei de teatru are loc la 8 august 2015. Drepturile de film, luate in calcul de trei ori pana acum, sunt din nou in atentia producatorilor din US si UK.

Fara discutie, sa fii selectat la acest festival e extrem de magulitor. E cel mai mare festival al artelor din lume: cel de anul trecut a durat toata luna august, si a prezentat show-uri din cincizeci de tari. Are loc anual in capitala Scotiei, si a fost inaugurat in anii cincizeci ca sa promoveze teatrul nou si experimental care nu-si gasea locul la celalalt festival din Edinburgh, cel zis regal.

Asa cum “salonul refuzatilor” de la Paris i-a impus candva pe impresionisti, festivalul fringe (margine) a lansat memorabile productii noi, actori noi, metode noi. Si nume de autori noi, de la Tom Stoppard in 1966 la Popescu in 2015.

Regizorul spectacolului e Simon McBurney. Daca l-ati vazut deja ca actor, in The Last King of Scotland, ori in Magic in the Moonlight al lui Woody Allen, googlati-l si ca regizor si star de teatru, sub Theatre de Complicite, Londra. Un teatru pe care Simon l-a inceput acum trei decenii - din nimic. Pe buzunarul lui, fara salarii, fara sponsori, din pura iubire a artei.

Simon il joaca pe eroul meu Loren McIntyre, exploratorul care a descoperit izvorul Amazonului.

N-am vazut inca nici macar o pagina din piesa, ori un segment dintr-o repetitie. Deci sunt emotionat si curios peste masura. Si cat as fi vrut ca prietenul meu McIntyre sa fi fost inca in viata, ca sa se bucure de aceasta premiera, ori parintii mei – care amandoi au fost oameni de teatru. Poate ca piesa (titlul The Encounter e titlul primului capitol al cartii) va merge in turneu si in Romania. Deocamdata e programata in sase tari in Europa, si in  California. 

Dupa aceste randuri care suna nerusinat de autopromotionale, vreau sa va spun care e sentimental lor adanc. L-am intalnit pe McIntyre in Amazonia, in 1988.

I-am cumparat povestea vietii acolo, in jungla amazoniana. Cartea a fost scrisa in urmatorii trei ani si lansata in 1991. In Romania a fost publicata cu mai putin rasunet decat cel international, poate pentru ca Romania inca se dezmeticea dupa revolutie.

Nu stiu cat mai e cartea prezenta in minte in Romania, dar vreau sa va spun ca aceasta a fost scrisa din idealism pur. A-l intalni pe ultimul explorator, chiar in Amazonia careia McIntyre i-a daruit viata, a fost o intamplare cu o probabilitate atat de mica, coincidenta parea de-a dreptul mistica. Fireste, nu stiam daca voi putea scrie cartea, ori daca, in cinicul New York, isi va gasi un agent, ori o editura. Nici McIntyre nu stia, dar ca dovada ca intalnise in mine un spirit fratern, n-a stat o clipa la indoiala ca sa-mi transfere drepturile, ori sa ne asezam impreuna, cu carnete si stilouri, ca sa lucram la documentarea cartii.

Aventura lui incepuse, ca si cartea, ca si piesa, cu omul vestic pierdut in jungla, singur, pana cand, prin hatisul de frunze, zareste ochii “celorlalti semeni” -tribul salbatic care il captureaza, si apoi il conduce intr-un mars mistic catre acel izvor de legenda.

Toate acestea s-au intamplat cu adevarat, cum s-a intamplat si intalnirea noastra din Amazonia. E ca si cum idealismul explorarii, ori al scrisului, ar tinut sa-si dovedeasca prezenta. Pentru un scriitor de moda veche ca mine, numai idealismul explica cu adevarat succesul.

Si acum, anecdotic, ca intre romani, sa zambim si de faptul ca numele Popescu, fara precedent prin neaosismul lui initial, va fi iluminat la rampa iar fara precedent, la Fringe Festival Edinburgh, la 8 august 2015.

           

Alte stiri din Carte

Ultima oră