România, mic manual cu definiții. De la Castelul Peleș la Cheia de la gât, de la Casa Poporului la Veceul din curte

23 Iun 2015
România, mic manual cu definiții. De la Castelul Peleș la Cheia de la gât, de la Casa Poporului la Veceul din curte
Editura Publica a dat publicității un nou proiect: volumul RO-KIT. Un fel de pastilă pe repede-înainte despre România, pe care ar trebui să o citești, ca străin, pentru a nu crede că, vorba băieților de la Paraziții, „trăim în găuri insalubre sub pământ, suntem canibali, vânăm șobolani cu arcu'.

RO‑KIT are ca sursă de inspirație un proiect similar, „idarg“, descoperit de Alexe Popescu la Buenos Aires, în anul 2009. Ambele încearcă prin mijloace minime de exprimare să prezinte specificul unei țări. De asemenea, RO‑KIT este rodul întâlnirii dintre doi oameni care au găsit în egală măsură provocatoare realizarea unui „concentrat“ de România, dintr‑o perspectivă personală.

Cele 50 de elemente identitare constituie una dintre limitările auto‑impuse. Prea puține pentru a acoperi întreg românescul, dar un număr suficient cât să ofere o imagine reprezentativă a României. Provocarea grafică a fost găsirea unei soluții expresive, dar geometrice pentru fiecare simbol, folosind o singură grosime de linie. Cea literară a fost abordarea subiectelor intr‑o manieră concisă. Cele 50 de componente ale „kit‑ului“ pot fi pentru români sau străini elemente de construcție în asamblarea propriei imagini despre România.

Așdar, vom întâlni capitoler dedicate unor personalități/noțiuni precum:

Arhitectura modernistă / Arta neolitică / Ateneul / Balconul închis / Bara de bătut covoare / Câinii maidanezi / Casa Poporului / Castelul Peleș / Cheia la gât / Coada / Coliva / Coloana infinită / Comunismul / Covrigul / Cozonacul / Dacia 1310 / Damigeana / Emil Cioran / Eugenia / George Enescu / Gopo / Grătarul la marginea drumului / Insula de latinitate / Ion Luca Caragiale / Marea, delta și muntele / Marin Preda / Mărțișorul / Micii / Monarhia / Mucenicii / Nadia Comăneci / Nichita Stănescu / Nicolae Ceaușescu / Omul cu punga / Opinca / Pegas Kent / Plicul / Sarmalele / Sfinxul / Sighișoara / Slănina / Statu‑n poartă / Sticlele de lapte și iaurt / Șprițul / Tăiatul porcului / Transfăgărășanul / Vama Veche și 2 Mai / Veceul din curte / Vlad Țepeș / Zacusca

Nu v-am convins?

Iată câteva definiții:

Casa Poporului
Casa Poporului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, cea mai grea clădire din lume și a doua cea mai mare clădire ca întindere din lume după cea a Pentagonului. La construcția sa au participat 700 de arhitecți și aproximativ 20 000 de muncitori care au lucrat în trei ture, 24 de ore pe zi. Un întreg cartier bucureștean, Uranus, a fost distrus cu buldozerele pentru a face loc Casei Poporului. Simbol al megalomaniei ceaușiste, clădirea găzduiește
astăzi sediul Parlamentului României, dar și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Cheia de la gât
Cheia la gât este unul dintre simbolurile generației crescute în timpul Epocii de Aur. Pentru mulți dintre cei născuți sub regimul comunist a reprezentat primul pas spre maturizare. Nimic nu era mai plăcut decât fiorul rece dat de cheia purtată pe sub tricou, atunci când părinții erau la muncă în fabrici și uzine, iar afterschool‑ul nu era decât un spațiu numit „în fața blocului“.

 

Alte stiri din Carte

Ultima oră