Citeşti mult? Atunci eşti mai sănătos şi trăieşti mult mai mult

09 Aug 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Citeşti mult? Atunci eşti mai sănătos şi trăieşti mult mai mult

Lectura acţionează ca un instrument de reîntinerire, afirmă cercetătorii de la Universitatea Yale din Statele Unite, autorii unui studiu potrivit căruia o lectură săptămânală de 3 ore şi jumătate prelungeşte speranţa de viaţă cu peste 20% într-un interval de 12 ani, informează Le Figaro,scrie news.ro.

Studiul, realizat pe un eşantion de peste peste 3.000 de cititori, a relevat faptul că o lectură de câteva minute pe zi are efecte benefice, uneori salvatoare, asupra stării de sănătate. Un capitol lecturat pe zi poate chiar să salveze viaţa cititorului sau, cel puţin, să o prelungească.

Lecturarea unor pagini din romanele seriei ”Harry Potter” echivalează oare cu citirea romanului ”Doamna Bovary”, de Gustave Flaubert, sau cu a unui foileton din revistele-tabloid? Răspunsul este unul negativ. Studiul, prezentat şi în The New York Times, este foarte clar în această privinţă.

Autorii studiului au apelat la un număr de 3.636 de voluntari în vârstă de 50 de ani şi au analizat, pentru o anumită perioadă, obiceiurile de lectură ale acestora.

Trei grupuri au fost astfel stabilite. Cei care nu citesc (nu mai mult decât necesarul vital), cei care citesc până la 3 ore pe săptămână şi cei care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămână.

Potrivit rezultatelor cercetării, voluntarii care s-au obişnuit să practice lectura mai mult timp decât ”confraţii” lor care nu citesc niciodată cărţi (ziarele nu contează) au obţinut cele mai mari scoruri în ceea ce priveşte longevitatea.

La finalul studiului, cercetătorii americani au descoperit că adepţii romanelor-fluviu şi ai romanelor de aventuri sunt de regulă femei, adeseori cu studii superioare şi venituri mari. Savanţii au reuşit să identifice o legătură cauză-efect, extrem de concretă, între obiceiurile de lectură şi starea de sănătate a oamenilor, demonstrând astfel că lectura şi speranţa de viaţă sunt într-adevăr legate una de cealaltă.

Spre deosebire de voluntarii din primul grup, care nu deschid niciodată o carte, voluntarii care citesc cel puţin 3 ore şi jumătate în fiecare săptămână prezintă un risc cu 17% mai mic de a muri în următorii 12 ani. În ceea ce îi priveşte pe cititorii din al treilea grup, speranţa lor de viaţă a crescut cu 23% pe parcursul a 12 ani. Aceste persoane câştigă în acest fel, în medie, doi ani de viaţă suplimentari în comparaţie cu persoanele care nu citesc deloc.

”Acest avantaj cert acţionează şi asupra sănătăţii, educaţiei, capacităţilor cognitive şi asupra unui număr foarte mare de factori”, a precizat Becca R. Levy, profesor de epidemiologie la Universitatea Yale, coordonatoarea studiului.

Alte stiri din Carte

Ultima oră