Best-seller! Refuzată de edituri, o scriitoare și-a vândut cartea pe internet, cu 49 de cenți (VIDEO)

22 Iul 2017
Best-seller! Refuzată de edituri, o scriitoare și-a vândut cartea pe internet, cu 49 de cenți (VIDEO)

Agnes Martin-Lugand este psiholog. A renunţat să mai profeseze pentru a avea grijă de cei doi copii ai săi. A început să scrie, fără să aibă mari aşteptări, senzație întărită de faptul că editurile i-au refuzat publicarea romanului...

A accesat a încărcat conţinutul cărţii pe o platformă de distribuţie a cărţilor digitale, a ales coperta, a stabilit un preţ de vânzare, sub un euro.  În 2012, chiar în ziua de Crăciun, a publicat cartea. În doar câteva săptămâni, "Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea"  s-a vândut în câteva sute de mii de exemplare, urcând pe primul loc în topul vânzărilor, scrie digi24.ro.

"Voiam să îmi asum, să concretizez cumva munca mea din ultimii doi ani. Nu mi-am imaginat o clipă că aş putea avea cititori în online, dar am zis să încerc. Aş fi putut să distribui cartea gratis, în online, dar nu am vrut. În fond, era multă muncă în spate. Aşa că i-am stabilit un preţ mic, 49 de centime dintr-un euro, o nimica toată. Lucrul ăsta a stârnit curiozitate: „Ce e cu cartea asta atât de ieftină?”. Dar a fost modul meu de a atrage cititori şi iată că a funcţionat. S-a dus vorba de la un cititor la altul şi cartea a tot urcat în clasament până a ajuns pe locul întâi, la vânzări", spune Agnes Martin-Lugand.

Apoi a fost contactată de o editură care dorea să-i publice volumul şi în format tradiţional. Cartea a devenit bestseller, tradus în 25 de limbi, iar un producător de la Hollywood a cumpărat deja drepturile de ecranizare.

"Scriu acasă, am un birou mic în sufragerie, în felul acesta pot să-i supraveghez şi pe cei doi copii care, fiind mici, fac multă gălăgie. Mă apuc de scris dimineaţa, la 5 şi jumătate mă trezesc, uneori dorm, la propriu, pe mine, în timp ce scriu. Dar asta mă ajută să mă strecor uşor în viaţa din cărţile mele. Nu pot să scriu fără muzică, îmi este imposibil. Fiecare roman al meu are propria sa coloană sonoră pe care o aleg în timp ce scriu. Uneori, dacă nu ascult muzica potrivită, scrisul meu este o catastrofă. Ascult Ben Harper sau Serge Gainsbourg, Placebo, Florence and the Machine, Bon Iver, Sia etc, mulţi, mulţi artişti, în total vreo 70 de piese care „alcătuiesc" colona sonoră a ultimului meu roman", declară Agnes Martin-Lugand.

Cazul său nu este, însă, singular.  - fenomenul distribuţiei de carte în mediul online este un fenomen care a luat amploare, începând cu anul 2007.  Unul dintre liderii de piaţă ai producției de carte digitală a lansat KDP - Kindle Direct Publishing - o platformă destinată autorilor independenţi care îşi pot publica operele în format digital. Preţul cărţii îl stabileşte chiar autorul, pornind de la 0,99 dolari şi ajungând la 200 de dolari.

Statistic, peste jumătate dintre cărţile digitale cu priză uriaşă la consumatorii tineri, 20+, sunt fie cărţi din seria fantasy, fenomene paranormale, vampiri şi conspiraţii, fie romane de tip chick-lit, în care tema iubirii este predominantă.

 

 

Alte stiri din Carte

Ultima oră