La mulți ani, Adriana Șchiopu! Frumoasa soție a regretatului Dem Rădulescu împlinește 69 de ani

21 Noi 2023 | scris de Paul Rogojinaru
La mulți ani, Adriana Șchiopu! Frumoasa soție a regretatului Dem Rădulescu împlinește 69 de ani

Unii o cunosc graţie frumuseţii sale, alţii că a fost ultima soţie a marelui actor Dem Rădulescu, însă cei mai mulţi i-au remarcat talentul în zecile de filme ori piese de teatru în care a jucat.

Pe de altă parte, faptul de a fi fost cea de-a doua soţie a marelui actor Dem Rădulescu (împreună cu acesta are o fată, Irina, actriţă la rândul ei) nu i-a influenţat în nici un fel cariera – nici n-a avantajat-o, nici n-a dezavantajat-o – deoarece jocul său scenic şi incredibilele sale disponibilităţi actoriceşti au recomandat-o pentru o mare diversitate de roluri.

S-a născut la 21 noiembrie 1954, la Galaţi, cu tot seninul şi toată strălucirea cerului în ochi, cu unduirea valurilor Dunării în freamătul aproape imperceptibil al buzelor, cu valsul nemuritor al “Dunării albastre” învăluind-o clipă de clipă (de aceea tot timpul a fost foarte pasionată de muzică), într-o familie în care ambii părinţi aveau aptitudini artistice. Cu ei a mers la teatru, la operă, şi-a crescut într-o atmosferă specială, făcând şi puţin pian şi puţin balet.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, clasa regretatei profesorare şi actriţe Olga Tudorache, promoţia 1980, şi-a făcut în carieră exact paşii pe care a dorit să-i facă: „Mi-am construit cariera fără compromisuri. Sigur că m-a costat, dar până la urmă totul costă. Mă felicit că am ales această profesie, pentru că este o profesie minunată, mă felicit că am un copil minunat şi că am ştiut să-l cresc să facă faţă la orice nivel. Nu m-am cramponat niciodată de vreun rol, cred că această profesie nu se face cu încrâncenare. Arta nu se face cu încrâncenare”, spunea acum o vreme Adriana.

În 1983, la Mangalia, îl cunoaşte pe celebrul Dem Rădulescu şi de atunci, până la dispariţia fizică a actorului, nimic nu i-a mai separat. Se căsătoreau peste un an, în 1984, doi ani mai târziu având-o pe Irina.

A avut o căsnicie cu adevărat fericită lângă marele actor, care le-a făcut, pe ea şi pe Irina, să simtă că sunt centrul universului. N-au format un cuplu monden, rar au fost la petreceri şi niciodată nu şi-au băut cafeaua, la vedere, în Dorobanţi, ci la ei acasă, în grădină.

De-a lungul vremii a jucat în aproximativ 30 de filme, jumătate dintre ele înainte de 89 (Eu, tu şi Ovidiu, Gustul şi culoarea fericirii, Grăbeşte-te încet, Croaziera, Concurs, Cucoana Chiriţa, etc.) şi jumătate după revoluţie (Această lehamite, Faimosul Paparazzo, Undeva la Palilula, Tanti Florica, Funeralii fericite, etc.) şi-a făcut roluri remarcabile în tot cam atâtea piese de teatru.

Astăzi, frumoasa actriţă împlineşte 69 de ani. Să-i urăm multă sănătate, ani frumoşi alături de copila ei, bucurii, fericire şi încă multe alte apariţii pe scena teatrului şi în filme cu mare priză la public. La mulţi ani, Adriana Şchiopu!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră