Astăzi este ziua ta - Prof. Dr. Dorin Sarafoleanu

09 Feb 2022 | scris de Paul Rogojinaru
Astăzi este ziua ta - Prof. Dr. Dorin Sarafoleanu

De sase decenii aflat în slujba semenilor săi, cu o tenacitate specifică marilor spirite, Prof. Dr. Dorin Sarafoleanu încă practică medicina, contribuind enorm la modernizarea ORL-ului în România.

 S-a născut la 9 februarie 1936, în satul bănățean Ghizela, o localitate cu populație mixtă româno-germană, situată la câțiva kilometri de Lugoj. Aici și-a petrecut primii ani ai copilăriei înainte de a se muta cu familia la Timișoara.

Îl bucurau poveștile cu zâne, feți-frumoși, zmei și împărați spuse de părinți ori de bunicul matern și-adormea noaptea cu senzația că face parte din lumea mirifică a basmelor.

Copil fiind, fascinat de fratele mamei, un avocat de succes în epocă, inițial, a vrut să-i calce pe urme.

Destinul l-a dus însă spre biblioteca mamei îmboldindu-l să citească și să studieze câteva cărți celebre cu doctori. Spre bucuria tatălui, la sfârșitul liceului dădea examen la Facultatea de Medicină din Timișoara.

Un alt factor determinant în ascensiunea sa profesională a fost soția, care l-a ajutat și sprijinit în meseria aleasă. Așa au fost începuturile.

Într-un interviu spunea: „Destinul mi-a scos în cale câțiva oameni care și-au pus amprenta (și umărul) la evoluția mea.

Aceștia au fost profesorul Lazeanu, de la care am învățat temeinic otorinolaringologia, profesorul Burghele, ministrul sănătății în epocă, care mi-a propus să nu plec în Tunisia, unde obținusem un contract de muncă, creându-mi serviciul de ORL, astăzi clinica ORL Sfânta Maria și numindu-mă șeful acestei secții.

În sfârșit, profesorul Proca și academicianul Ion Ursu care mi-au acordat o bursă de studii în Franța, pentru a învăța chirurgia cu laser, pe care tot cu ajutorul domniilor lor am introdus-o în chirurgia ORL din țara noastră.”

După ce două mandate (8 ani) a făcut parte din biroul executiv EUFOS (Federația Europeană a Societăților ORL), Dorin Sarafoleanu a organizat, în 1999, primul Congres francofon din istoria specialității, la București, fiind ales ca președinte al Societății Francofone de ORL și Chirurgie Cervico-Facială (SFORL).

A primit un premiu de excelență din partea conducerii Societății Latine de ORL și Chirurgie Cervico-Facială pentru contribuția pe care a adus-o la reorganizarea și relansarea științifică a acestei societăți, pentru organizarea Congresului care a avut loc la București, în aprilie 2006.

Nivelul științific a fost apreciat ca excepțional, fapt pentru care a fost ales președinte al acestei societăți pentru un mandat.

A condus mulți ani secția ORL „Sfânta Maria”, creând o clinică modernă , orientată spre o chirurgie de o deosebită dificultate tehnică, la care a contribuit prin diferite inovații, a publicat monografii de valoare în specialitatea sa și a format un colectiv de tineri specialiști de marcă, printre care se numără și fiul său, Codruț, cel care în prezent conduce Clinica ORL „Sfânta Maria.”

„Sunt produsul unei Școli Medicale Românești , care până nu demult s-a bucurat de un incontestabil prestigiu internațional. Eu fac parte din acea categorie de medici ai generației mele care au încercat – uneori cu succes – să se realizeze în țara lor, indiferent de obstacole și greutăți. Am îmbrățișat cu convingere principiul conform căruia, deși știința nu are granițe, există, totuși, un patriotism științific.” Frumos spus!

Domnule doctor, vă mulțumim și vă suntem recunoscători că ați rămas aici pentru a vă trata semenii. Dacă, măcar 10-15% din cetățenii acestei țări ar fi fost de noblețea, de inteligența, de factura dumneavoastră, România ar fi fost departe.

Pentru tot ceea ce ați făcut în cei 86 de ani, pe care-i împliniți astăzi, vă mulțumim încă o dată. La mulți ani, domnule doctor!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră