Astăzi este ziua ta - Oana Pellea

29 Ian 2019 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Oana Pellea

Iubită, respectată, admirată. Şi ca actriţă, şi ca persoană, şi ca om implicat al cetăţii. Oana Pellea este ca o zână bună din poveste..Atât de delicată, atât de discretă, cu o perpetuă candoare juvenilă.

Oana Pellea este ca o torță. Atât de intens „arde” pe scenă în oricare rol jucat, atât de sensibil împrăștie căldură în jur, atât de luminos se dăruiește spectatorilor.

Oana Pellea este ca un cântec. Atât de sonor se aude muzica sa interioară, sunetul secund (chiar când nu grăiește), atât de vibrant i se aud bătăile inimii. Nu este un cântec și atât, este un cântec încăpător cât lumea.

Când s-a hotărât să dea la Academia de Artă Teatrală și Cinematografică, probabil puțini au crezut în talentul ei. Mulți și-or fi zis: „Eh, e fata lu’ tata, e fata lui Amza Pellea, n-are cum să nu ia!”

Mulți au crezut că o să rămână tot timpul în umbra marelui actor, fără să facă vreo ispravă notabilă în teatru și film. Însă a devenit și este o actriță în adevăratul sens al cuvântului.

Când joacă Oana, atât cât ține spectacolul, nimeni din sală nu-și mai amintește că este fata lui Amza, atât de convingătoare este, atâta forță degajă și atât de bine acaparează atenția fiecărui spectator.

Și lucrul ăsta nu-l simțim numai noi, spectatorii români, ci și spectatorii din lumea întreagă, fiindcă, de ani buni, Oana Pellea joacă și în producții britanice, americane, româno-franceze, etc.

Discretă, cum spuneam, mulți iarăși nu știu că Oana este una dintre cele mai premiate actrițe din ultimul deceniu și jumătate de la noi. Ne-ar trebui mult spațiu bită, respectată, admirată.pentru a înșira premiile și distincțiile obținute, dar pentru asta îi puteți citi singuri biografia, pe internet.

Pentru a-și păstra optimismul și-a depăși cu mai multă ușurință inerentele probleme cotidiene, își amintește mereu ce spunea mama sa: „Când ești nemulțumită sau ți se pare că ai probleme... când vii acasă, pune mâna dreaptă la spate și încearcă să te descurci doar cu mâna stângă: să dai foc la aragaz, să te speli, să-ți iei ce-ți trebuie din frigider...zece minute, nu mai mult...

Și, după zece minute, ia-ți mâna dreaptă de la spate și uită-te la ea cu ochii, cu ochii tăi de carne. Și ai să vezi minunea! Ai să vezi ce înseamnă să ai două mâini. Sau două picioare...Și întreabă-te după asta: cât de importante erau problemele pe care credeai că le aveai acum zece minute?”

Iar de la tatăl său a învățat asta: „Tata mi-a spus că, dacă, într-o sală sală de spectacole, măcar unui om îi faci bine, sau pleacă acasă cu tine în gând, înseamnă că efortul nu a fost degeaba și poți fi mulțumit. Măcar un om!”

Cum spuneam, ca om implicat al cetăţii, de curând, Oana a luat cuvântul la Convenţia unui partid nou format. Iată ce a spus auditoriului: ”Eu iubesc această ţară cum ştiu că o iubiţi şi dumneavoastră. Cred că această ţară merită o soartă bună. Vreau să trăim cu toţii într-o ţară normală, într-o ţară educată, cinstită.

Cu cât e misiunea mai impsoibilă, cu atât e mai nobilă cauza. În perioadele de criză, oamenii însemnaţi se adună. Aş fi putut pleca din ţară, dar nu am făcut-o. În ultimul timp, m-am gîndit că îmi pot lua câinii şi morţii şi să plec în altă ţară. Am renunţat la idee pentru că am toate speranţele în dumneavoastră”

Astăzi este ziua sa de naștere, ziua în care împlinește 57 de ani. Pe actrița Oana Pellea suntem convinși că o așteaptă în continuare o lungă și prodigioasă carieră profesională. Pe omul de dincolo de scenă, Oana Pellea, sperăm să o aștepte numai zile senine, liniștite, cu nenumărate bucurii. La mulți ani, Oana!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră