Dacă l-am defini strict profesioal, am spune că Dan Puric este un actor, eseist şi regizor de teatru. Asta nu înseamnă însă nici pe departe că l-am epuizat, pentru că, înainte de toate, este unul dintre cei ce se pot numi "români adevăraţi", sau, cum ar spune Ţuţea, "român absolut".
În Teatru, a început prin a comunica prin “limbajul corpului”, convins că “expresia” în mişcare a trupului poate înlocui cuvintele şi şi poate da o înţelegere mai mare mesajului transmis, ca mai apoi, de peste un deceniu, comunicarea, prin cuvânt de astă dată, să fie făcută în adevărate “conferinţe” ţinute în săli pline până la refuz.
A scris cărţi în care a vorbit despre căutarea de sine, despre calea spre Dumnezeu şi despre virtuţile şi sufletul neamului românesc. A înţeles suferinţele neamului, răvăşitul său suflet şi-a căutat de atunci să se situeze, ca Petre Ţuţea, între Dumnezeu şi neamul său.
S-a născut în data de 12 februarie 1959, la Buzău. „Copilăria mică” și-a petrecut-o pe câmpuri și imașuri alături de un ieduț (după cum povestea cândva) primit de la un țăran.
Lângă micul năzdrăvan patruped a învățat ce înseamnă miracolul naturii, cum tremură iarba în roua dimineții, cum cântă vântul pe miriște și, mai ales, cum se traduce lăuntric senzația de libertate absolută. Grădinița și școala i s-au părut apoi reci și neprietenoase.
Cum ochii și sufletul îi creionau lumea în imagini, școala făcută nu putea fi alta mai nimerită decât Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București.
În 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București, repartiția făcându-se la teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, unde a jucat trei ani. Din 1988 și până în prezent este actor al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București
Ca actor și regizor de teatru și-a îndeplinit menirea: a interpretat peste 20 de roluri principale și-a semnat regia la peste 10 piese.
Cu șapte dintre aceste piese regizate de el a făcut turnee în toată lumea, din Europa în Asia și, peste ocean, în SUA. Din 1987 (Premiul I la Festivalul de Film de la Costinești pentru spectacolul de pantomimă „Jocul”) și până acum un an (Premiul de Excelență la Gala Premiilor UNITEM, Republica Moldova, 2015) are peste 20 de nominalizări și premii naționale și internaționale.
Ca filmografie, a avut roluri în „Sosesc păsările călătoare”, „Vara sentimentală”, „Primăvara bobocilor”, „O vară cu Mara”, etc., iar în televiziune a avut spectacole de pantomimă transmise de BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt, RTL Film.
Din 2008 până anul trecut a publicat şapte cărți, şapte volume ale căutării de sine, a înțelesului lumii și sensului vieții sub semnul credinței, a descoperirii valorilor și Sufletului Românesc.
Puțini știu că apropierea de Dumnezeu a venit în urma unei tragedii, după moartea, la numai 10 luni, de encefalită, a primului său copil, Alexandru, iar nevoia de a vorbi oamenilor în conferințele pe care le ține a apărut mai ales după moartea mamei sale.
„Numai oamenii fără Dumnezeu se simt singuri”, scria Dan Puric în volumul „Cine suntem”.
Dar cum Dan Puric simte în permanență prezența Celui Sfânt în juru-i, niciodată nu e singur. Nici la propriu, nici la figurat. Mai ales că sunt zeci de mii ori sute de mii de oameni care-l cunosc, îl respectă și-l îndrăgesc.
Astăzi, spre admiraţia oamenilor şi prin îngăduinţa Cerului, Dan Puric împlineşte 60 de ani. Să-i urăm să aibă parte numai de lucruri bune şi frumoase, bucurii alături de cei dragi, să ţină mereu “stagul sus” întru slava şi mântuirea neamului românesc, sănătate și viață lungă. La mulți ani, maestre!