Astăzi este ziua ta - compozitorul Jolt Kerestely

12 Mai 2019
Astăzi este ziua ta - compozitorul Jolt Kerestely

Compozitorul, instrumentistul şi dirijorul Jolt Kerestely s-a născut la 12 mai 1934, în localitatea Şiclod, judeţul Harghita. A absolvit Conservatorul ''Gh. Dima'' din Cluj în 1963.

A fost corepetitor la Institutul Pedagogic (1962-1964) şi dirijor la Casa de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca. A ieşit la pensie de la Televiziunea Română, unde a lucrat 30 de ani ca regizor muzical. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din 1970, amintește agerpres.ro.

A debutat în 1966, la radio, cu piesa ''Primul pas'', palmaresul său însumând peste 400 de compoziţii: a scris muzică de teatru, de film, de desene animate, muzicaluri, spectacole de revistă, cântece pentru copii, dar şi pentru solişti de operă şi operetă. ''Cerbul de Aur'', ''Festivalul Mamaia'', ''Steaua fără nume'' sunt evenimente care s-au născut şi au crescut sub ochii lui. A fost membru în numeroase jurii naţionale de muzică uşoară, potrivit volumului "Meridianele cântecului" de Daniela Caraman Fotea (1989, Editura Muzicală).

Multe dintre compoziţiile sale au ajuns şlagăre şi au fost răsplătite cu premii la festivalurile de muzică uşoară: ''Copacul'', ''Nu mai cred în vorbe'', ''Să nu te joci cu dragostea'', ''Bună ziua, dragoste'', ''Tăcutele iubiri'', "Lumea de dragoste", ''Noapte, fată cu cercei de smoală''.

În anul 1985, a participat la înregistrările albumului ''Tainicul vârtej'' al formaţiei Florian din Transilvania.

În 2001, a primit Diploma de Excelenţă Mamaia 2001, pentru întreaga activitate profesională. A fost răsplătit de Ministerul Culturii şi Cultelor, în 2002, cu un Premiu de Excelenţă. În 2004, preşedinţia României i-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

Compozitorul Jolt Kerestely s-a numărat printre câştigătorii premiilor Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România pe anul 2008, primind premiul la secţiunea muzică uşoară pentru piesa ''Dai, abbracciami'', interpretată de Marcel Pavel.

La 25 mai 2009, a avut loc la Sala Palatului spectacolul ''O viaţă pentru muzică'', dedicat aniversării a 45 de ani de activitate a binecunoscutului compozitor. O primă audiţie în acel spectacol a fost ''El te aşteaptă'' interpretată de Margareta Pâslaru.

La 5 aprilie 2013, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a decernat premiile pe anul 2012, maestrul Jolt Kerestely fiind recompensat cu premiul pentru compoziţie la secţiunea de muzică jazz/pop, pentru un grupaj de melodii, acestea fiind "Anii mei flori de tei", "Covor de lacrimi ", "Prinţesa mea", "De câte ori iubesc", pe versurile lui Carmen Aldea Vlad şi interpretate de Fuego.

Din discografia sa amintim: ''Melodii de Jolt Kerestely'' (Electrecord, 1976), ''Mesevilag/Lumea basmelor'' (Electrecord, 1980), ''Lumea de dragoste'' (Electrecord, 1990), ''Tăcutele iubiri'' (Genius Trade Enterprise, 1997), ''Buzunare secrete'' (Intercont Music, 1999), ''Râzi, copile, zi de zi'' (Eurostar, 2002), ''Clipa de muzică '' (Intercont Music, 2003), ''Miau, miau... sunt o biată pisicuţă'' (Eurostar, 2004), ''Portativul copiilor'' (Eurostar), ''Cântaţi cu noi, dansaţi cu noi'', ''În paşi de step'', ''The Best Romanian Music Collection'' (compilaţie CDS Music, 2005), conform bestmusic.ro.

Piesele sale - peste 500 de-a lungul carierei - au fost puse în valoare de vocile unor interpreţi valoroşi ai muzicii uşoare româneşti sau ai operetei - Margareta Pâslaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Constantin Drăghici, Aurelian Andreescu, Eva Kiss, Marcel Pavel, Monica Anghel, Mihaela Runceanu, Aura Urziceanu, Dan Spătaru, Loredana Groza, Gabriel Dorobanţu, Sanda Ladoşi, Anca Ţurcaşiu, Marina Voica, Anca Agemolu, Silvia Dumitrescu, Elena Cârstea, Emilia Diţu, Cătălin Crişan, Aurelian Temişan, Oana Sârbu, Carmen Trandafir, Daniel Iordăchioaie, Viorela Filip, Adrian Enache, Adrian Daminescu, Dorin Anastasiu, Stela Enache, Marina Florea, Angela Gheorghiu, Liliana Pagu, Daniela Vlădescu, Valentin Teodorian, Ludovic Spiess, Dorin Teodorescu.

În 2014, compozitorul a aniversat 80 de ani, cu acest prilej fiind lansată cartea biografică ''Jolt Kerestely, O viaţă pentru cântec'', scrisă de Oana Georgescu şi publicată la Editura Pro Universitaria, carte ce include şi două CD-uri cu 40 de şlagăre compuse de Jolt Kerestely. La lansare au fost prezenţi mulţi artişti, prieteni ai compozitorului, printre care Margareta Pâslaru, Stela Enache, Dorin Anastasiu, Raoul, Marina Florea, actorii Marin Moraru şi Alexandra Velniciuc, compozitorii George Natsis, Andrei Kerestely (fiul lui Jolt Kerestely), Virgil Popescu.

În ciuda anilor, Jolt Kerestely are un tonus care i-ar putea face invidioşi pe mulţi tineri. El spune că acest lucru se datorează faptului că face mult sport şi că se ghidează în viaţă după credinţă şi autodisciplină.

''Totul vine din interior şi din felul în care ai fost educat. Eu aşa am fost educat de-acasă... Tatăl meu, fiind preot, m-a crescut în spiritul credinţei şi al autodisciplinei. (...) Sunt foarte atent la detalii şi sunt foarte atent la construcţia pieselor mele. De fapt, caracteristica mea principală este meticulozitatea. Adeseori, mulţi dintre cei cu care colaborez se miră de răbdarea şi calmul de care dau dovadă'', declara Jolt Kerestely, în noiembrie 2015, cu prilejul lansării albumului "Stele filmului cântă", care cuprinde creaţii semnate de Margareta Pâslaru, înregistrate şi masterizate în studioul lui Jolt Kerestely. De altfel, mulţi artişti colaborează cu maestrul Jolt Kerestey şi cu fiul acestuia, Andrei - tot compozitor -, la înregistrarea albumelor în studiul celor doi.

Muzicianul este mereu prezent la cele mai importante evenimente muzicale. În decembrie 2018 şi martie 2019 a participat la concertul "Oameni - Tribut Aurelian Andreescu", conceput şi realizat de Aurelian Temişan, iar în aprilie 2019 a fost prezent la lansarea a patru albume cuprinzând creaţia colegului său, Marius Ţeicu.  Mulți ani buni!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră