Astăzi este ziua ta - Horia Andreescu

18 Oct 2018
Astăzi este ziua ta - Horia Andreescu

Dirijorul Horia Andreescu împlineşte joi 72 de ani. Este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și întreține o relație specială cu această importantă instituție muzicală a țării încă de la debutul său din anul 1987.

Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost Directorul Artistic și dirijorul şef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, iar în anii ’80 și ’90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane precum Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin.

Horia Andreescu s-a născut la 18 octombrie 1946, la Brașov.

În anul 1965 a absolvit Liceul de muzică din oraşul natal, la secția oboi.

În anul 1967, avea loc debutul său ca șef de orchestră, la pupitrul Orchestrei de tineret din Braşov, în perioada în care era student la Conservatorul din București (1965-1973), unde a urmat cursuri de compoziție și dirijat, la clasa maestrului Constantin Bugeanu, avându-l drept coleg pe un alt viitor mare dirijor, Cristian Mandeal.

În anii 1974 – 1975, a urmat cursuri postuniversitare de dirijat la Academia de Muzică din Viena – cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher -, apoi a participat la cursurile de măiestrie în arta dirijorală cu celebrul dirijor Sergiu Celibidache.

În perioada 1978 – 1980, a absolvit cursuri de dirijat la Trier și München, care s-au dovedit determinante pentru cariera sa remarcabilă din anii ce au urmat.

În perioada 1974 – 1987, a fost dirijor al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, perioadă în care a acumulat un repertoriu vast şi în care şi-a consolidat renumele de dirijor de anvergură pe plan naţional şi internaţional, în anul 1987 a devenit dirijor la Filarmonica „George Enescu”, iar în perioada 1987 – 1990 a fost director adjunct artistic al acesteia.

 

În anul 1988 a fondat şi, de atunci, a dirijat Orchestra de Cameră „Virtuozii din București”, iar în perioada 1987 – 1991, a fost profesor de dirijat la Conservatorul din Bucureşti.

Horia Andreescu a fost dirijor oaspete permanent la Mecklenburgische Staatskapekke Schwerin (1979-1990), la Orchestra Simfonică Radio Berlin (1981-1993), și Filarmonica din Dresda (1983-1993).

În perioada 1992 – 1999, a fost director artistic al Formațiilor Muzicale Radio din București, iar din anul 1999 a fost dirijor șef al orchestrelor radio, până în anul 2010.

În anul 2004, Orchestra Naţională Radio a suţinut, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, un concert la Bruxelles – la 5 mai, iar în noiembrie a realizat un turneu european ce a cuprins concerte la Paris – 2 noiembrie, Bratislava – 4 noiembrie şi Viena – 5 noiembrie.

La 30 octombrie 2009, Orchestra Naţională Radio a susţinut un concert extraordinar cu ocazia Zilei Naţiunilor Unite, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu şi având-o ca solistă pe pianista Dana Borşan. În pauza concertului a avut loc vernisajul expoziţiei pictoriţei Anca Seel. Ambele evenimente au avut loc cu ocazia redeschiderii Studioului de concerte „Mihail Jora” al Radiodifuziunii, după ample lucrări de renovare. Studioul, construit în 1959 şi inaugurat in 1961 – este cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din ţară şi singura sală de concerte din România care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări în direct la calitate digitală.

Horia Alexandrescu a fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” şi profesor asociat dr. la Universitatea Națională de Muzică din București.

A susținut numeroase concerte în peste 20 de țări europene, fiind invitat de orchestre de mare renume internațional, de la London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam și Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim și Nagoya, la Orchestrele Radio din Madrid și Leipzig.

Cu orchestre româneşti a întreprins turnee în Germania, Marea Britanie, Japonia, Austria, Spania, Italia, Olanda, Grecia, Turcia, Croaţia etc.

A participat la prestigioase festivaluri internaționale – a dirijat la festivalurile internaţionale George Enescu, Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Musik-Bienale Berlin, Festivalul de muzică modernă – , iar la Festivalul din Santander şi Europa Musicale-Munchen a participat cu Orchestra Naţională Radio.

A prezentat numeroase audiţii de muzică românească şi universală, iar în repertoriul său, pe lângă vasta literatură simfonică şi concertantă, figurează şi lucrări lirice ale unor compozitori germani, italieni, francezi.

Horia Andreescu a promovat constant peste hotare creațiile compozitorilor români, în special ale lui George Enescu, la Berlin, Viena, Munchen, Amsterdam, Madrid, sau în Japonia.

Alte stiri din Calendar

Ultima oră