Cu poteci ce se strecoară şerpuind prin iarbă, se pierd printre bolovani, taie de-a curmezişul răstoace, dispar pe după ţarcuri, se încolăcesc pe brâne ori se afundă-n jnepenişuri, Masivul Leaota nu este chiar atât de uşor de explorat pe cât s-ar crede la prima vedere.
Ca punct de plecare spre zona centrală a Munţilor Leaota vom folosi cabana Bolboci. Aici vom fi ajuns urmărind, pentru încântarea privirii, traseul marcat cu cruce albastră, de la Pietroşiţa, cale lungă dar plină de inedit, trecând mai întâi pe la cabana Scropoasa. După noaptea petrecută la Bolboci, ne vom îndrepta mai întâi spre sud, trecând Ialomiţa peste podul de beton, unde vom întâlni primul marcaj cruce roşie.
De aici ne orientăm brusc spre vest urmărind drumul forestier ce urcă în serpentine largi de-a lungul coamei dintre pârâul Lucşcilă şi Muntele Zănoaga. În scurt timp ne vom afla la 1660 m altitudine, în curmătura Zănoagei. În faţă, spre vest, avem perspectiva văii adânci a Brăteiului, dincolo de care se înalţă ţarcurile de calcar „La Piatră”. Spre sud, se desfăşoară Muntele Lespezi cu vestita sa „Claie de Piatră”. Ne avântăm în coborâre, până la valea Brăteiului, unde vom ajunge la cantonul silvic Brătei după un parcurs de două ore de la plecarea din Bolboci.
De aici începem să urcăm pieptiş în serpentine scurte, pe clina Muntelui Rătei. Trecem pe lângă o stâncă unde găsim izvor, orientându-ne spre nord-vest, şi începem un greu urcuş spre Vârful Rătei (2018 m). O largă perspectivă ni se deschide din acest punct. Spre est şi nord, dincolo de valea Brăteiului, se înşiruie munţi ce fac parte din şirul ialomiţean al Bucegilor: Lespezi, Zănoaga, Lucşcilă, Deleanu, Tătaru, Grohotiş, iar în plan îndepărtat zărim Platoul Bucegilor. Spre nord-est se înalţă mândră Piatra Craiului, iar spre est Iezer-Păpuşa.
Din Vârful Rătei, la circa 20 min de mers în direcţia nord-vest, întâlnim capătul drumului de exploatare de pe culmea principală a Leaotei şi primul semn de marcaj bandă albastră. Ne vom îndrepta spre sud, urmărind marcajul bandă albastră de-a lungul drumului, până la cabana Leaota, situată la 1330 m altitudine, singura din zona Muntelui Leaota. De la plecarea de la Bolboci şi până aici avem cam opt ore de mers, aşa că ne pregătim de înnoptat. (Partea a doua în reportajul următor)