CEO-ul uneia dintre cele mai mare companii de aviație din Europa a declarat că Marea Britanie nu a putut gestiona corect pandemia, iar impunerea carantinării tuturor celor care intră în țară este o ”idioțenie ce nu va putea fi implementată”, anuntă CNN.
Michael O'Leary, CEO-ul Ryanair a declarat luni că guvernul britanic ”nu a fost capabil să gestioneze criza mai multe săptămâni”, iar noile măsuri transmise de carantinare a tuturor celor care intră în țară pe orice cale aeriană, terestră sau pe apă din aceasta fiind excluși cei ce vin din Irlanda și Franța sunt hilare.
”Toate acestă noi măsuri de carantină sunt greu de implementat, de gestionat și de controlat, oamenii sunt induși în eroare și uită cea mai simplă și eficientă metodă de prevenire a răspândirii bolii, aceea de a puurta o mască”, a declarat O'Leary la postul de radio BBC.
Măsura de carantinare a oamenilor impusă de guvernul britanic pune în pericol planul companiei de a relua peste 40% din zborurile internaționale începând cu luna iulie. Turiștii ar putea renunța la viitoare călătorii dacă vor fi obligați să-și petreacă 14 zile în izolare.
Pe măsură ce pandemia tinde a fi încetinită și tot mai multe țări au demarat procedurile de ridicare a restricțiilor, reprezentanții guvernului consideră că trebuie luate toate măsurile la granițe pentru a nu permite declanșarea unui al doilea val de îmbolnăviri.
O'Leary consideră, totuși, că aceste restricții ar putea fi ridicate până la sfârșitul lunii iunie, dar nu înțelege de ce doar turiștii internaționali vor fi plasați în izolare, iar cei care aleg alte rute alternative pot circula fără nicio restricție.
”Guvernul ne transmite că nu poți să zbori decât dacă îți asumi perioada de izolare, dar poți circula cu orice formă de transport public fără nicio problemă. Aceste măsuri sunt haotice și sunt inventate pur și simplu pe măsură ce se lovesc de noi probleme. Nu au nicio bază științifică și nici nu se consultă cu specialiștii”, declară O'Leary.
Marea Britanie a înregistrat cele mai multe decese în urma infectării cu noul coronavirus dintre toate statele europene și a făcut o serie de greșeli de la începutul pandemiei. Guvernul a fost aspru criticat pentru că nu a impus izolarea populației la timp, iar pe măsură ce restricțiile au început să fie ridicate, măsurile ce se impunea nu au fost transmise cu claritate pentru a putea fi respectate de cetățeni. Un exemplu este discursul lui Boris Johnson legat de reîntoarcerea la muncă. El a încurajat britanicii să se deplaseze la locurile de muncă, dar ar fi de preferat să evite mijloacele de transport în comun.
O'Leary a declarat că purtarea măștii ce impune în marea majoritate a statelor lovite de pandemie și este o metodă extrem de utilă în prevenirea răspândirii virusului. Această simplă măsură ar putea permite oamenilor să călătorească în sigurnață chiar și cu mijloacele de transport în comun. ”Dacă oamenii nu pot circula în voie, nu avem cum să repornim economia”.
Guvernul a transmis că purtarea măștii ar trebui să devină un obicei comun al britanicilor, dar nu a transmis obligativitatea acestei măsuri.
Ryanair pe măsură ce își prezintă planul de reluare a zborurilor interne și internaționale a transmis o serie de reguli ce vor fi îndeplinite de călători printre care și obligativitatea purtării măștilor.
Compania a prevăzut la începutul anului un profit de peste 1 miliard de euro, dar pe măsură ce pandemia se extindea, pierderile financiare nu au întârziat să apară. Ryanair a declarat că va pierde aproximativ 200 de milioane de euro doar în lunile aprilie-iunie.