Confom programului de guvernare al PSD, preluat de cabinetul condus de Sorin Grindeanu, programul Rabla Plus va continua, în condiții și mai avantajoase pentru cumpărători.
"Pentru încurajarea industriei auto, mai bine zis, producerea de mașini electrice, dar si pentru a ne respecta obligațiile asumate in cadrul UE, vom extinde programul pentru finanțarea stațiilor de alimentare pentru mașini electrice astfel încât, la 1 ianuarie 2020, pe teritoriul României, să fie funcționale cel putin 20.000 de puncte de alimentare instalate în rețea", se arată în programul de guvernare PSD.
Totodată, programul Rabla destinat achiziției de mașini electrice va fi extins şi în perioada 2018-2020. Este estimat că peste 100.000 de români vor beneficia de program și vor cumpăra o mașină electrică. "Valoarea voucherelor pentru o mașină electrică va fi de 10.000 euro", se arată în documentul citat.
Rămâne de văzut dacă, măcar de această dată, promisiunile electorale vor fi duse la îndeplinire.
O analiză a Bloomberg estimează că în 2022 costurile maşinilor electrice vor fi, în medie, sub cele ale maşinilor pe benzină şi motorină, aici fiind luate în calcul preţul de achiziţie şi costurile de operare şi întreţinere.
Numărul autoturismelor electrice şi hibrid comercializate în România a continuat să crească, iar în primele 10 luni ale anului a ajuns la 834 de unităţi, mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015, reiese din datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).
Datele APIA relevă că, pe întregul an 2015, numărul autovehiculelor electrice şi hibride noi vândute în România a fost de 495 de unităţi, mai mult decât dublu (110%) comparativ cu anul 2014, când au fost comercializate 236 de unităţi.