TVA de 9%.Puterea de cumpărare va creşte cu 15% în cazul persoanelor cu venituri mici

02 Iun 2015
TVA de 9%.Puterea de cumpărare va creşte cu 15% în cazul persoanelor cu venituri mici
Reducerea TVA cu 9% la produsele alimentare va crește puterea de cumpărare a familiilor cu venituri mici și medii cu până la 15%, estimează Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
"Pentru familiile cu venituri foarte mari avem o estimare a creșterii puterii de cumpărare de 4%, în schimb pentru familiile cu venituri mici și medii avem o creștere de până la 15% a puterii de cumpărare", a spus Plumb. Potrivit acesteia, la o familie de pensionari, care au pensie socială minimă de 400 lei, se face o economie lunară de 90 lei.

Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) s-a redus începând din 1 iunie de la 24% la 9% pentru toate categoriile de produse alimentare şi băuturi nealcoolice iar acestea ar trebui să se ieftinească cu cel puțin 12 procente. Cota redusă de TVA de 9% se aplică pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți.
De exemplu, un producător agricol care vinde fructe către un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La rândul său, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinație ulterioară vor avea fructele livrate: alimente, materie primă pentru dulceață, compoturi sau producția de alcool.
 

Alte stiri din Business

Ultima oră