Nivelul de trai din regiunea București-Ilfov a urcat la 131% din media UE, potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de Eurostat referitoare la PIB-ul regional pe anul 2013 (decalajul de timp este cel obișnuit, dată fiind tehnica de prelucrare statistică a datelor ), scrie cursdeguvernare.ro.
Zona capitalei României a devansat în termeni comparabili orașe precum Madrid (128%), Roma (118%), Berlin (113%), Lisabona (108%) și Budapesta (108%).
Indicatorul utilizat a fost Produsul Intern Brut pe locuitor calculat la paritatea puterilor de cumpărare standard, adică ajustat cu nivelul prețurilor din fiecare țară.
Astfel, cele 17.400 euro pe locuitor ale Bucureștiului și împrejurimilor au fost echivalate cu 34.900 euro pe locuitor în condițiile prețurilor medii la nivel european.
Din păcate, însă, cinci din cele opt regiuni de dezvoltare ale României au continuat să figureze în top 20 al celor mai sărace regiuni ale Uniunii, ocupând locurile 5 (Regiunea Nord-Est, aflată la 34% din media UE), 9 – 10 (regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Vest Muntenia, ambele cu câte 41%), 14 (Sud-Est cu 45%) și 15 (Nord-Vest, cu 47%).
În context, marea surpriză o constituie apariția pe primul loc în clasamentul sărăciei a unei regiuni din Franța, și anume Mayotte, care a înregistrat un nivel al PIB/locuitor de doar 27% din media UE. În afara de aceasta, au mai apărut la coada celor 273 de regiuni europene analizate cinci regiuni din Bulgaria, patru din Ungaria și cinci din Polonia.