Ministrul Finanțelor: mărirea pensiilor din toamnă este o decizie politică

27 Apr 2020 | scris de A.A.
Ministrul Finanțelor: mărirea pensiilor din toamnă este o decizie politică

Într-un interviu acordat Digi24, ministrul Finațelor, Florin Cîțu a comentat despre posibilitatea de a mări pensiile din toamnă așa cum fusese cuprinsă în buget. Românii trebuie să știe că nu va exista nicio problemă cu plata pensiilor, așa cum sunt ele astăzi, a salariilor, a șomajului tehnic, ce avem în plată lunar plătim la timp, a dat asigurări ministrul finanțelor, Florin Cîțu, duminică seara, la Digi24.

„Eu ca ministru al finanțelor publice am avut grijă când am construit bugetul să aloc capitolului respectiv sumele necesare care să includă (creșterea pensiilor de la 1 septembrie - n.r.). Lucrurile sunt în dinamică tot timpul. Ceea ce ne spun agențiile de rating, ceea ce ne spune și Consiliul Fiscal, ceea ce a spus și Banca Națională este că da, este un risc mare referitor la stabilitatea financiară pe termen mediu și lung, dacă se merge în această direcție. Am ascultat și am citit tot ce spun agențiile de rating și de fiecare dată când discut cu investitorii români îmi este pusă această întrebare”, a recunoscut ministrul de finanțe.

„Până acum, strategia noastră - și o spune și negru pe alb Moody's -, eforturile noastre de consolidare fiscală au fost apreciate. Din păcate, ele vin după trei ani de zile de dezastru și de administrare ticăloasă a finanțelor publice din România și asta ne spun și cei de la Moody's, Fitch sau S&P”, a adăugat oficialul.

El spune că problema cu creșterea pensiilor nu este creșterea în sine, ci faptul că nu a fost rezultatul unor calcule economice temeinice. „Este o lege care a trecut prin parlament fără sursă de finanțare și aici este o problemă. Este o problemă în care a adăugat bani în buget și a spus: Descurcați-vă! În momente de boom economic, poți să închizi ochii. În momente de criză economică, e foarte greu să faci acest lucru”, a subliniat Florin Cîțu.

El spune că încă nu s-a discutat încă dacă măsura măririi pensiilor va fi menținută sau nu, însă va fi o decizie politică. „Astăzi, când vorbim, acum, această discuție nu am avut-o, nu este o decizie luată, mergem înainte cu ce avem în buget”, a spus ministrul.

„Deficitul bugetar e mai mare, s-a dublat, pentru că a trebuit să includ cheltuieli mai mari, 4 miliarde la sănătăate și vreo 8 miliarde și ceva doar pentru șomaj tehnic, concedii medicale etc., lucrurile acestea s-au văzut în rectificarea bugetară. Presiunea dinspre piețele financiare există, dar astăzi, aceste piețe financiare au încredere că acest guvern știe să ducă lucrurile la bun sfârșit. Referitor la întrebarea dvs, nu pot eu să vă dau un răspuns, este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul României. Dar, în acest moment, acel capitol de cheluieli are alocate sumele respective. Bineînțeles, asta duce la deficit, care trebuie finanțat și îl vom finanța până atunci”, a explicat Florin Cîțu.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Business

Ultima oră