”Lucrătorii și îngrijitorii la domiciliu ne ajută să ne urmăm carierele și să ne bucurăm de viața socială. Le încredințăm casele, copiii, părinții. Dar ei sunt invizibili, nedeclarați, victime ale insecurității și excluderii sociale. Cei mai mulți sunt femei; ele lucrează ore suplimentare fără zile libere, fără asigurare medicală și fără contribuții la pensie, a subliniat raportorul elen Kostadinka Kuneva.
"Populația noastră în curs de îmbătrânire și faptul că femeile intră pe piața muncii înseamnă că avem și mai mare nevoie de ele. Totuși statele membre continuă să le permită să muncească în economia gri”, a mai spus ea.
Demnitate pentru lucrătorii la domiciliu
Lucrătorii și îngrijitorii la domiciliu ar trebui incluși în toate legile naționale privind munca, sănătatea, asigurările sociale și prevenirea discriminării și ar trebui să poată să se alăture sindicatelor, arată textul. Mai mult, statele membre ar trebui să asigure un acces mai mare la îngrijire de calitate și ieftină, de exemplu pentru copii sau bătrâni, pentru a reduce angajarea îngrijitorilor ilegal, dar ar trebui să ofere și opțiuni legale și viabile de carieră pentru acești lucrători la domiciliu, în serviciile sociale.
Deputații cer o ”profesionalizare” a muncii la domiciliu pentru a transforma munca precară și nedeclarată a femeilor în locuri de muncă recunoscute, care le-ar oferi și drepturi la protecție. Ei mai cer Comisiei și să propună un cadru pentru recunoașterea statutului îngrijitorilor neprofesionali care să le ofere venituri și protecție socială pe durata prestării activității.
Lupta împotriva muncii la negru, traficului și abuzului la adresa femeilor migrante
Majoritatea lucrătorilor și îngrijitorilor la domiciliu sunt femei migrante, iar dintre ele cele mai multe sunt în situații neclare, se arată în text, care arată în incluziunea lor socială și culturală este ușurată de integrarea pe piața muncii.
Doar metode adecvate de inspecție și penalități potrivite ar putea opri traficul de persoane și exploatarea financiară a lucrătorilor la domiciliu, mai spun deputații.
Deputații citează ”cecurile de servicii” din Belgia și ”cecul universal pentru prestări de servicii” din Franța ca exemple de modele de succes cu impact pozitiv asupra condițiilor sociale și de muncă ale lucrătorilor din acest sector, cerând statelor membre să aibă în vedere măsuri care să încurajeze utilizarea lucrătorilor la domiciliu declarați.