Huawei are planuri mari cu România, dar așteaptă stabilitate politică. Universul SF din spatele comunicațiilor mobile

11 Noi 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Huawei are planuri mari cu România, dar așteaptă stabilitate politică. Universul SF din spatele comunicațiilor mobile

Oportunități de locuri de muncă la tot pasul. O singură condiție: să vrei să înveți după ce ai învățat. La facultate, desigur. 


Absolvenți de Cibernetică, Atomatică, Electronică și Telecomunicații, vorbitori de limbi străine, specializați in house de Huawei, veghează, cuminți, la adăpostul a câte minimum trei monitoare, într-un centru ultramodern, departe de pericolele unor atacuri informatice, la buna funcționare a comunicațiilor. Clienții lor sunt peste tot prin Europa și aiurea.

Când e protest undeva și se face congestie, când este câte un cutremur mititel și omul vrea să se asigure că totul e în regulă cu ai lui, când ”pică rețeaua” din varii motive, de obicei li se ureaza ceva de ”bine” operatorilor. Fără a ști ce este în spatele serviciilor de care beneficiaza orice utilizator de rand.

Un univers aproape SF, cu ordine și muncă imensă deservește Europa, America de Nord, Africa, Australia și Orientul Mijlociu și o face angajându-se de obicei că rezolvarea vine în câteva ore. Tot ce este omenește posibil se rezolvă. Catastrofele naturale, cataclismele, evenimentele majore, cu risc pe măsură sunt singurele piedici din calea oamenilor de la centrul de suport. Sunt surmontate și ele, cu răbdare.



România este cea mai importantă țară din UE pentru grupul Huawei, ni se spune, și asta nu doar pentru că am crede că suntem mână de lucru ieftină. Este vorba despre pregătire, despre disponibilitatea de învățare a tinerilor noștri.

Producătorul chinez de echipamente IT&C a avut o cifră de afaceri de 240 de milioane de dolari în România, în creștere cu 10% față de anul precedent, și estimează încă o creștere pentru acest an.

Pe parcursul ultimilor ani, programele de internship dezvoltate de Huawei au devenit din ce în ce mai populare în rândul studenților de la facultățile cu profil tehnic din România, iar ”Telecom Seeds for the Future” este unul dintre cele mai renumite.

Compania chineză are în plan continuarea sprijinirii studenților români din domeniul IT&C, dar și extinderea, deschiderea unui nou centru de suport și service în țară.



Cotinuarea dezvoltării este o certitudine, termenul deschiderii unui nou centru rămâne de stabilit, căci există o condiție esențială: stabilitatea politică.

”Aşteptăm ca mai întâi să se stabilizeze mediul politic din România şi apoi vom vedea ce decizie vom lua”, a spus Andy Hu, director de comunicare în cadrul Huawei România.

Reprezentanții companiei dau asigurări că vor extinde partea de externalizare a serviciilor, dar explică faptul că totul depinde și de dezvoltarea business-ului.

În timp ce reprezentanții companiei dezvăluiau jurnaliștilor labirintul tapetat cu monitoare și ”furnicuțe” cu căști pe urechi, concentrate la muncă, undeva, aiurea, pe harta Europei, niște site-uri de telefonie mobilă aveau probleme. Nu-i nimic, totul se rezolvă rapid, de la București! Sala ”de criză”, cea în care, în caz de evenimente majore nu pătrunde nimeni până specialiștii nu dau de cap problemelor, era totuși goală, închisă.


 

Alte stiri din Business

Ultima oră