Ministerul Finanţelor va elimina obligativitatea taxării bacşişului, iar modificarea Codului Fiscal ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament, până la această dată aplicându-se în continuare prevederile Ordonanţei de Urgenţă 8/ 2015.
Ministrul Finaţelor Eugen Teodorovici a explicat că impozitarea bacşişului nu putea fi reglementată în toate speţele sale şi că a luat această decizie după consultări cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.
"Azi am decis împreună în urma unei discuții foarte constructive că acest lucru ar trebui scos din Ordonanța care reglementează bacșișul pentru a evita situațiile neplăcute în aplicarea acestuia pentru că nu poți reglementa toate situațiile care se întâlnesc zi cu zi. A fost o decizie comună, a fost o solicitare din partea dânșilor de a scoate acest bacșiș din prevederea legală. Este scos definitiv", a subliniat Teodorovici.
El a reamintit, totodată, că ideea impozitării bacşişului a plecat de la o solicitare a celor din piață încă din 2012 an de când acest lucru s-a dorit pentru a soluționa acea situație în care controlul venea și identifica în casele de marcat sume suplimentare față de încasările oficiale.Teodorovici a adăugat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.
Ordonanța de Urgență 8/2015 care definește bacșișul și stabilește evidențierea acestui tip de venit pe bonul fiscal a fost publicată, în 28 aprilie, în Monitorul Oficial.
Revine impozitul forfetar
"Vom introduce probabil de la 1 ianuarie anul viitor un impozit forfetar", a mai spus Teodorovici. Există un proiect in Parlament care se află la Camera Deputaţilor în acest moment şi vom încerca să introducem în Codul Fiscal prevederile acestui impozit forfetar după ce Patronatele din turism se vor mai uita pe text încă o dată, a mai spus ministrul Finanţelor.
Teodorovici a anunţat, totodată, că firmele care au câştigat în instanţă dreptul de recuperare a banilor în urma sancţiunilor aplicate de ANAF vor primi sumele respective din partea statului, legea urmînd să fie modificată în acest sens în Parlament, iar modificarea se va aplica retroactiv.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 8/2015, arătând că nereturnarea unei amenzi după decizia instanţei de anulare a unei contravenţii date de ANAF este neconstituţională şi permite abuzuri din partea organelor de control. "Şi fără acţiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat săptămâna viitoare în Parlament", a susţinut ministrul Finanţelor.