Cea mai importantă și așteptată știre a fost cu siguranță cea legată de posibilitatea amânării plății ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, dar nu mai mult de 31.2.2020. În lipsta normelor de aplicare a Ordonanței, tot mai mulți dintre români se întreabă ce consecințe financiare va avea această măsura. Cum era de așteptat această amânare a plății va duce la creșterea ratei lunare. Cu cât? Pe ce perioadă vom putea eșalona această datorie acumulată? Ce se va întâmpla cu dobânda?
Sunt doar câteva din întrebările la care încearcă să răspundă finzoom.ro și realizează o simulare a impactului asupra valorii ratei lunare după această perioadă. Sunt analizate două tipuri de credite, cele mai accesate de români în ultimii ani: un credit de nevoi personale de 10.000 euro pe o perioadă de 5 ani și un credit ipotecar in valoare maximă de 60.000 euro pe o perioadă de 30 de ani.
Cea mai importantă informație pe care o așteptăm prin intermediului normelor de aplicare se referă la dobânda acumulată pe perioada celor 9 luni. La ora actuală sunt 2 posibilități: să se acumuleze și să se achite proporțional cu numărul de luni până la achitarea integrală a creditului sau capitalizarea dobânzii la valoarea totală a creditului ce va duce la calcularea dobânzii la dobândă.
În cazut creditului de nevoi personale cu o dobândă de 9% pe an, după perioada de amânare de 9 luni, rata lunară va crește cu 52 lei (sau 64 lei, dacă se capitalizează dobânda). La un credit ipotecar cu dobanda de 5% pe an, rata lunară crește cu 180 lei, pe următorii 5 ani.
Credit de nevoi personale:
- Varianta 1 – dobândă acumulată cele 9 luni (3.090 lei) și se plătește separat următoarele 60 luni, adică la rata lunară de acum se adaugă 52 lei, devenind 1.057 lei
- Varianta 2 – dobânda acumulată a celor 9 luni se adaugă la soldul inițial, care devine 51.490 lei și noua rată lunară va fi mai mare cu 64 lei (fiindcă se calculează dobândă la dobândă, devenind 1.069 lei. În condițiile în care se păstrează dobânda inițială de 9%
Credit ipotecar
- Varianta 1 - Dacă dobânda se adaugă doar la rată, nu la sold, împărțim dobânda acumulată pe 60 luni (5 ani) și rezultă o sumă de 180 lei care se va adaugă la rata lunară inițială. Deci, următorii 5 ani, rata lunară va fi cu 180 lei mai mare (devenind 1.737 lei).
- Varianta 2 - Dacă dobânda se capitalizează și se adaugă la soldul inițial, acesta devine de 300.822 lei și începe să se calculeze lunar dobânda la dobândă. Dar atunci rambursarea se va face în 30 ani, cu o rată lunară de 1.615 lei pe urmatorii 30 ani, adică cu 58 lei mai mult și totalul de rambursat va crește cu aproximativ 20.912 lei.
Simularea și informațiile complete le puteți găsi pe www.finzoom.ro