Un cuplu american se judecă cu statul Georgia după ce i s-a interzis să pună numele Allah fiicei lor. Procesul a fost intentat în numele cuplului, Elizabeth Handy şi Bilal Walk, de o organizaţie din Georgia care apără drepturile civile ale americanilor, relatează independent.co.uk.
Departamentul de Sănătate Publică din Georgia a refuzat să elibereze certificatul de naştere pentru fetiţa în vârstă de 1 an şi 10 luni, pe motiv că legile statului cer ca, la înregistrare, numele de familie al copilului să fie ori al mamei, ori al tatălui.
Oficiali ai statului Georgia a arătat că numele fetiţei — ZalyKha Graceful Lorraina Allah — ar trebui să fie Handy, Walk sau o combinaţie a celor două. Cuplul a declarat pentru Atlanta Journal că, potrivit Constituţiei americane, părinţii sunt cei care dau numele copilului.
Cei doi spun că vor să-i pună fetiţeinumele Allah, pentru că este un nume nobil, susţinând că nu are nici o legătură cu religia. Cuplul, necăsătorit încă, mai are un băieţel pe care îl cheamă Masterful Mosirah Aly Allah.
"Pur şi simplu avem o abordare personală în ceea ce priveşte numele. Nu vrem să intrăm în detalii acum, pentru că nu este important. Ceea ce e important este limbajul statului şi drepturile noastre ca părinţi", a declarat Bilal Walk.
Organizaţia ACLU din Georgia a intentat procesul în numele cuplului care a susţinut că nu poate obţine un CNP (Social Security number) pentru fiica lor deoarece nu li s-a eliberat certificatul de naştere.
Mai mult, ei se aşteaptă la probleme atunci când vor apela servicile medicale, la şcoală sau vor călători. "Este clar nedrept şi o încălcare a drepturilor noastre", a mai spus Bilal Walk.
Decizia statului este mai mult decât un exemplu de încălcare a primului şi celui de al 14-lea amendament, consideră Andrea Young, director executiv la ACLU Georgia. "Părinţii sunt cei care decid numele copilului. Nu statul. Este un caz simplu", a declarat Michael Baumrind, avocat al familiei în acest caz.
Sursa foto: independent.co.uk