4.200 de copii au dispărut de acasă în ultimul an. 97% au plecat de bunăvoie

25 Mai 2016 | scris de Cristi Ionescu
4.200 de copii au dispărut de acasă în ultimul an. 97% au plecat de bunăvoie

Aproximativ 4.200 de copii au dispărut de acasă în ultimul an, iar peste 97% dintre cazuri reprezintă părăsiri voluntare ale domiciliului, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților, potrivit datelor puse la dispoziția organizației Salvați Copiii România de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) - Direcția de Investigații Criminale.

Potrivit unui comunicat al Organizației Salvați Copiii, din totalul copiilor dispăruți în perioada 15 mai 2015 — 15 mai 2016, 132 sunt mai mici de 10 ani, 1.277 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2.791 sunt mai mari de 14 ani. Minorii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în București, Iași și Constanța. Majoritatea copiilor au fost găsiți, astfel încât, pe 15 mai 2016, în evidențele instituțiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori dispăruți.

Potrivit reprezentanților IGPR, ca și în anii precedenți, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinții, lipsa de educație, abandonul școlar și influența anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică precară a familiei.

Alte stiri din Bizar

Ultima oră