Uniunea Europeană a aprobat vineri un nou pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei, cel de-al 18-lea de la începutul invaziei în Ucraina. Măsurile vizează în special exporturile de petrol, prin reducerea plafonului de preț la care petrolul rusesc poate fi vândut pe piețele internaționale. Decizia vine după ce Slovacia și-a retras veto-ul în schimbul unor garanții privind aprovizionarea cu gaze, în contextul în care UE urmărește să elimine complet importurile de energie din Rusia până în 2027, scrie Le Figaro.
Uniunea Europeană a aprobat vineri un nou pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei, cel de-al 18-lea de la începutul invaziei în Ucraina. Măsurile vizează în special exporturile de petrol, prin reducerea plafonului de preț la care petrolul rusesc poate fi vândut pe piețele internaționale. Decizia vine după ce Slovacia și-a retras veto-ul în schimbul unor garanții privind aprovizionarea cu gaze, în contextul în care UE urmărește să elimine complet importurile de energie din Rusia până în 2027.
Acest set de măsuri, validat vineri, prevede o reducere a prețului petrolului rusesc permis la export.
Uniunea Europeană a adoptat vineri cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, aflate în război cu Ucraina, care prevede o reducere a prețului petrolului rusesc permis la export, potrivit unor surse diplomatice. „Avem acum un acord asupra unui al 18-lea pachet de sancțiuni puternic și eficient împotriva Rusiei”, a declarat un diplomat la Bruxelles, la finalul unei reuniuni a ambasadorilor Uniunii Europene, vineri dimineață.
Slovacia, care până acum blocase adoptarea acestui nou pachet de sancțiuni - al 18-lea de la invazia rusă în Ucraina, din februarie 2022 - a acceptat în cele din urmă să-și retragă veto-ul după ce a primit anumite garanții. Bratislava a folosit veto-ul ca mijloc de presiune asupra Comisiei Europene, cerând asigurări privind aprovizionarea sa cu gaz, într-un moment în care UE urmărește să întrerupă complet importurile de gaz rusesc până în 2027.
Noile sancțiuni prevăd, printre altele, o reducere a plafonului de preț pentru petrolul brut rusesc, stabilit acum la puțin peste 45 de dolari pe baril – cu 15% mai mic decât prețul mediu al barilului rusesc de pe piață, potrivit surselor. Până acum, plafonul era fixat la 60 de dolari pe baril, un preț considerat prea mare în raport cu nivelul actual al prețurilor de pe piață. „Uniunea Europeană tocmai a adoptat unul dintre cele mai dure pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum”, a declarat cu satisfacție șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
Un mecanism flexibil și eficient
Dacă prețurile de pe piață vor continua să scadă, noul mecanism se va adapta în consecință, menținând o marjă de 15%, ceea ce îl face mai flexibil și mai eficient decât precedentul. UE „va menține presiunea până când Rusia va înceta războiul”, a declarat Kaja Kallas. Europenii speră în continuare să convingă Statele Unite să li se alăture, acestea fiind până acum reticente să revizuiască plafonul stabilit de comun acord în cadrul G7, la 60 de dolari. Prin stabilirea unui preț maxim, Occidentul speră să limiteze veniturile financiare ale Rusiei, care îi permit să continue războiul împotriva Ucrainei. Potrivit Kajei Kallas, plafonul de 60 de dolari a dus deja la o reducere cu 30% a veniturilor petroliere ale Rusiei, esențiale pentru finanțarea conflictului.