Wall Street Journal: Macron nu va face apel la NATO sau SUA în cazul unui atac asupra forțelor armate franceze în Ucraina

03 Apr 2024
Wall Street Journal: Macron nu va face apel la NATO sau SUA în cazul unui atac asupra forțelor armate franceze în Ucraina

Macron nu a vrut să-l umilească pe Putin. Acum vrea să devină dur si sa trimita trupe în Ucraina.  Administrația Biden e îngrijorată că Rusia ar putea viza orice trupe franceze care ar putea fi trimise în Ucraina, potrivit unui oficial american. Acest lucru ar risca să atragă Franța și, eventual, alte națiuni occidentale în conflict, a spus oficialul. Macron, însă, a spus aliaților că nu va fi nevoie să implice NATO sau SUA dacă Rusia ar viza trupele franceze, potrivit unui oficial. Franța a avut victime în campaniile militare din Africa, de exemplu, fără a apela la aliați pentru ajutor.  scrie Wall Street Journal

Președintele Emmanuel Macron a purtat apeluri confidențiale cu președintele Biden și cancelarul german Olaf Scholz în februarie pentru a pune bazele unui summit de la Paris, care spera că va zgudui strategia Occidentului în războiul din Ucraina.

Aliații occidentali – a spus Macron fiecărui lider, potrivit oficialilor – ar trebui să adopte o poziție de ambiguitate strategică față de Rusia, care să lase toate opțiunile militare pe masă.

Ideea a reprezentat o ruptură radicală față de poziția pe care administrația Biden a menținut-o de la începutul războiului. Abordarea Washingtonului a fost calibrată pentru a evita acțiunile care ar putea provoca Moscova și escalada conflictul. Macron, în schimb, a vrut să nu mai transmită limitele angajamentului occidental – ceea ce se numesc „liniile roșii” ale Occidentului – și, în schimb, să mențină Kremlinul în alertă.

Biden a pus la îndoială necesitatea unei schimbări de strategie, au spus oficialii, pe fondul îngrijorărilor că ar putea duce la o escaladare. Scholz s-a opus, de asemenea, ideii, declarând că riscă să-și divizeze aliații și să facă țările NATO parte la conflict.

Când a avut loc summitul din februarie, liderul francez a întâmpinat noi obiecții de la Scholz și alții – SUA l-au trimis pe James O’Brien, secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice – cu privire la impulsul său pentru o nouă abordare.

Cu toate acestea, la finalul evenimentului, Macron i-a uimit pe aliați spunând într-o conferință de presă că nu ar trebui exclusă nicio opțiune militară, chiar și desfășurarea de trupe din țările NATO.

Sfidarea lui Macron i-a cimentat metamorfoza de la unul dintre primii porumbei ai păcii la șoimul principal. Președintele francez a fost un susținător al dialogului cu președintele rus Vladimir Putin la începutul conflictului, avertizând că aliații „nu trebuie să umilească Rusia”.

Cu toate acestea, în ultimul an, Macron a început să depășească limitele despre cât de departe este dispus Occidentul să meargă în confruntarea cu Moscova. El a fost unul dintre cei mai timpurii susținători pentru aderarea Ucrainei la NATO, precum și la Uniunea Europeană. El a fost, de asemenea, în centrul unui val de diplomație care vizează sprijinirea ajutorului militar pentru Ucraina, alăturându-se Regatului Unit pentru a trimite rachete de croazieră puternice la Kiev.

În culise, oficialii francezi au subliniat că Macron nu încearcă să trimită trupe în Ucraina pentru luptă. Mai degrabă, oficialii francezi au sugerat țărilor NATO să ia în considerare desfășurarea de personal acolo pentru a antrena trupe și a curăța câmpurile minate.

Biden și alți oficiali americani au evitat în mod repetat trimiterea de trupe americane în Ucraina, inclusiv în discursul președintelui privind starea Uniunii din 7 martie.

Pentru Macron, războiul din Ucraina a devenit un test acid al capacității Europei de a supraviețui într-o lume în care garanțiile de securitate ale SUA nu mai sunt etanșe.

Liderul francez s-a îngrijorat de mult timp că țările europene riscă să se transforme în simpli vasali ai unei superputeri precum SUA și China, dacă continentul nu își dezvoltă capacitățile militare. Aliații au luat adesea în derâdere această poziție ca o încercare greșită a lui Macron de a-l imita  pe Charles de Gaulle, liderul de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu o tendință independentă legendară.

Acum, Macron atrage atenția asupra a ceea ce mulți oficiali europeni se îngrijorează în privat: că decenii de legături transatlantice de securitate riscă să se destrame. Secretarul de stat Antony Blinken a sosit marți la Paris pentru discuții cu Macron și va merge la Bruxelles pentru a se întâlni cu alți aliați NATO, marcând cea de-a 75-a aniversare a alianței.

Cu Donald Trump gata să asigure nominalizarea republicană înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, oficialii europeni se tem că SUA se îndreaptă către izolaționism. Continentul s-a obișnuit cu dividendul păcii de după Războiul Rece și cu modelele sociale generoase pe care le-a generat. Guvernele au făcut puțin pentru a-și pregăti cetățenii pentru sacrificiile unei economii de război.

În ultimele săptămâni, Macron a început să folosească retorica întunecată pentru a pregăti publicul francez pentru posibilitatea unei confruntări mai directe cu Moscova, avertizând că, dacă Ucraina va cădea, atunci vor urma o serie de țări din Europa Centrală și de Est. La mijlocul lunii martie, fotograful său oficial a publicat fotografii alb-negru ale șefului statului în mănuși de box, lovind un sac de box cu bicepșii bombați.

„Ce se joacă în Ucraina? „Un război care este existențial pentru Europa și pentru Franța”, a spus Macron în timpul unui interviu TV de la Palatul Élysée. „Pentru că dacă Rusia ar câștiga, viața francezilor s-ar schimba. Nu vom mai avea securitate în Europa.”

Divizarea aliaților

Forța lui Macron pentru o schimbare strategică riscă însă să-i dezbine pe aliații pe care încearcă să-i conducă. Washington, Berlin și multe alte capitale din Europa de Vest au declarat prompt că sunt dispuși să trimită trupe în Ucraina în urma declarațiilor lui Macron din februarie. Liniile roșii pe care Macron a încercat să le învăluie în ambiguitate au fost acum pe deplin expuse.

„Este de dorit o ambiguitate strategică, dar acum am ajuns la o ambiguitate strategică”, a spus un înalt oficial european.

Kremlinul profită de diviziuni. O notă internă a Kremlinului, vizualizată de The Wall Street Journal, descrie planurile ca Moscova să lanseze o campanie diplomatică și de influență pentru a amplifica ruptura asupra poziției lui Macron și a slăbi sprijinul public pentru Ucraina. Nota spune că campania ar trebui să fie concepută pentru a-l prezenta pe Macron ca un aventurier care ar putea declanșa o confruntare militară între Occident și Rusia.

După ce a absorbit un val inițial de critici, Macron a început să vadă că sprijinul pentru ideile sale se ridică în țările europene care se învecinează cu Ucraina și Rusia. Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat la începutul lunii martie că ideea plasării forțelor NATO în Ucraina este „nu este de neconceput”.

Kęstutis Budrys, consilier senior pentru securitate națională al președintelui Lituaniei, a declarat într-un interviu că sprijină eforturile lui Macron de a menține opțiunile militare pe masă. Prin declararea publică a liniilor roșii, a spus Budrys, aliații au transmis informații strategice vitale Moscovei. Kremlinul poate trece înaintea oricărei escalade, a spus el, pentru că știe cum văd aliații conflictul și „ce sunt țările dispuse să facă sau nu”.

Kalev Stoicescu, care prezidează comisia de apărare a parlamentului Estoniei, a spus că Occidentul încurajează Rusia discutând în public liniile sale roșii, adăugând: „Este un război psihologic”.

La începutul războiului, Macron și-a înstrăinat inițial omologii din Europa de Est, făcând eforturi pentru dialogul cu Putin. Cu săptămâni înainte de invazia Rusiei, președintele polonez Andrzej Duda l-a avertizat pe Macron că „făcea aceeași greșeală pe care a făcut-o Chamberlain” înainte de al Doilea Război Mondial, încercând să negocieze cu liderul rus.

Macron a făcut naveta între Kiev și Moscova în încercarea de a preveni conflictul, iar odată ce Rusia a invadat, a vorbit în mod regulat cu Putin, încercând să-l convingă la masa negocierilor. Macron a permis unei echipe de filmare să documenteze mai multe dintre convorbirile sale telefonice cu liderii, inclusiv una în care Putin îl respinge pe liderul francez.

„De fiecare dată când încerci să negociezi cu el, el face ceva mai agresiv”, i-a spus premierul britanic de atunci, Boris Johnson, lui Macron într-unul dintre apeluri, desfășurat după ce Putin a recunoscut independența a două regiuni separatiste ale Ucrainei într-un preludiu al Rusiei. invazie la scară.

„Cred că am avut dreptate să negociem”, i-a răspuns Macron în engleză lui Johnson. Alternativa, a sugerat Macron, erau cizme pe pământ. „Să fim clari împreună: niciunul dintre noi nu a fost pregătit și este încă pregătit să plece în Ucraina și să trimită trupe în Ucraina”, a spus el.

Abordarea diplomatică a lui Macron a început însă să se estompeze pe măsură ce conflictul s-a adâncit. Rusia a desfășurat o campanie brutală de bombardare și la sol. Franța a fost lovită de atacuri cibernetice rusești, inclusiv unul asupra unui spital francez. Macron și Putin au încetat să vorbească la telefon și au început să se acuze public.

În mai 2023, Macron a călătorit la Bratislava, Slovacia, unde a cerut Occidentului să ofere garanții de securitate Ucrainei. Macron, care a declarat în mod notoriu NATO „în moarte cerebrală” în 2019, a declarat acum că „Putin a zguduit [alianța] înapoi cu cel mai grav electroșoc”.

În primăvara lui 2023, Ucraina și-a lansat contraofensiva, dar aliații occidentali au ezitat dacă să trimită Ucrainei arme mai puternice pentru a-și folosi avantajul. Întârzierile le-au dat rușilor timp să construiască apărări care, în cele din urmă, au zădărnicit contraofensiva.

Franța a rămas în urmă față de SUA și Germania în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei. Franța a angajat 635 de milioane de euro, sau aproximativ 687 de milioane de dolari, în ajutor militar în primii doi ani de război, potrivit Institutului Kiel, un think tank german. În comparație cu 17,7 miliarde de euro din Germania și 42,2 miliarde de euro din partea oficialilor francezi din SUA au spus că calculele nu țin cont de eficacitatea armelor pe care Franța le furnizează.

Până în februarie, forțele ruse au despărțit o contraofensivă ucraineană și au revenit la atac, făcând progrese. Franța a urmat Regatul Unit și Germania în semnarea unui pact bilateral de securitate de un deceniu cu Kiev, Franța promițând ajutor militar suplimentar de până la 3 miliarde de euro. Pachetul, însă, părea prea puțin, prea târziu.

Zile mai târziu, Avdiivka a căzut. A fost pentru prima dată în câteva luni când forțele ruse au capturat un oraș ucrainean.

Un plan care a dat înapoi

Clopotele de alarmă sunau în interiorul Palatului Élysée. Pentru Macron, concentrarea Occidentului asupra evitării escaladării – prin stabilirea publică a liniilor roșii pentru angajamentul său în război – a fost contracarată. Strategia a lăsat Franța și aliații săi blocați din punct de vedere politic, le-a spus Macron mai târziu legislatorilor, în timp ce Putin opera fără limite, în timp ce arsenalul nuclear al Rusiei și obuzele de artilerie plouă asupra Ucrainei.

Macron i-a sunat pe Biden și Scholz pentru a le spune că vrea să folosească următorul summit de la Paris pentru a trimite un mesaj lui Putin. Capitalele occidentale ar trebui să înceteze să excludă opțiunile militare, a spus Macron, spunându-le liderilor că dorește să facă public noua abordare după summit.

Scholz a răspuns că, dacă Macron ar fi făcut public, cancelarul și alți lideri ar fi obligați să o respingă. El l-a sfătuit ferm pe Macron să nu depună această mișcare, spunând că ar putea genera un sentiment de dezbinare între aliați, au spus oficialii.

De luni de zile, Macron l-a contactat pe Scholz și pe alți lideri cu privire la necesitatea unei schimbări strategice. Cel mai înalt ofițer militar al Franței, Thierry Burkhard, a trimis o scrisoare omologilor săi din NATO în care descrie modul în care aliații ar putea sprijini Ucraina cu trupe în interiorul țării. Aceste idei includ antrenarea trupelor ucrainene acolo, operarea sistemelor defensive și sprijinirea în războiul cibernetic, a spus un oficial francez.

Dar perspectiva personalului occidental în Ucraina – indiferent dacă este civil sau militar – a ridicat întrebarea modului în care ar trebui să reacţioneze aliaţii dacă cineva moare într-un atac rus.

Administrația Biden era îngrijorată că Rusia ar putea viza orice trupe franceze care ar putea fi trimise în Ucraina, potrivit unui oficial american. Acest lucru ar risca să atragă Franța și, eventual, alte națiuni occidentale în conflict, a spus oficialul.

Macron, însă, a spus aliaților că nu va fi nevoie să implice NATO sau SUA dacă Rusia ar viza trupele franceze, potrivit unui oficial. Franța a avut victime în campaniile militare din Africa, de exemplu, fără a apela la aliați pentru ajutor.

Înainte ca summitul din februarie să înceapă, prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat într-un briefing televizat că materialele pregătitoare pe care le-a primit pentru summit i-au dat fiori pe șira spinării. Documentele, a spus el, sugerează că o serie de țări NATO și UE au în vedere trimiterea de trupe în Ucraina. Fico a adăugat: „Nu pot spune în ce scop și ce ar trebui să facă acolo”.

Tensiunea era ridicată când Fico, Scholz, O’Brien și alți lideri au ajuns la Palatul Élysée în 260februarie. Grupul stătea la o masă lungă sub tavanul aurit al palatului. Macron și-a împărtășit gândurile despre necesitatea ambiguității strategice.

Francezul i-a cerut apoi lui Scholz, care stătea lângă el, să răspundă. Scholz s-a opus vehement ideii, au spus oficialii. Rând pe rând, lideri inclusiv cei din Țările de Jos, Polonia și Grecia au luat cuvântul și au respins politicos ideea. Premierul Estoniei i-a spus lui Macron, spunând că liderii trebuie să nu mai spună ce nu vor face în conflict și să se concentreze asupra a ceea ce vor.

O'Brien a îndemnat participanții să-și exprime sprijinul ferm pentru inițiativele asupra cărora au fost de acord cu toții — inclusiv necesitatea de a accelera fluxul de muniții către Ucraina și de a accelera programul de antrenament al trupelor ucrainene — în loc să se concentreze pe diferențele dintre ele, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.

După ce au luat masa împreună, liderii s-au întors la hotelurile lor. Între timp, Macron a urcat pe podium în fața unei săli pline de reporteri, anunțând că aliații își intensifică eforturile de a procura muniție de artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune pentru Kiev și, de asemenea, lucrează pentru stabilirea producției de arme în interiorul Ucrainei.

Întrebat dacă liderii de la summit au discutat despre posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, Macron a spus că nu există un consens în această chestiune, dar că nimic nu trebuie exclus.

„Mulți oameni care spun astăzi: „niciodată, niciodată” au fost aceiași oameni care au spus în urmă cu doi ani: „Niciodată, niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acțiune”, a spus Macron. „Vă reamintesc că acum doi ani, mulți în jurul acestei mese au spus: „Vom oferi saci de dormit și căști de protecție”.

Înapoi în camera lui de hotel, Scholz a fost neîncrezător, au spus oficialii. Macron a difuzat în mod public idei pe care el și alți lideri le-au respins în privat mai devreme în acea zi. Cancelarul german a fost înțepat și de referirea lui Macron la căști. Berlinul a suportat ridicolul pe scară largă pentru că s-a oferit să trimită 5.000 de căști forțelor ucrainene la începutul anului 2022, când Rusia își pregătea invazia. Oficialii germani au spus că răspund pur și simplu unei liste de dorințe ucrainene cu articole care erau cel mai ușor de trimis fără proceduri de aprobare parlamentară și de altă natură.

A doua zi, Scholz a lansat o postare pe social media, scriind „nu vor exista trupe terestre din țările europene sau din NATO”.

Macron nu a fost dezorientat. El a călătorit la Praga – unde autoritățile cehe se aflau în mijlocul adunării de muniții esențiale pentru Ucraina – și a ținut un discurs amintind cum Europa a fost tăiată în două în timpul Războiului Rece. Lașitatea, a spus Macron, a făcut ca jumătate din Europa să abandoneze cealaltă jumătate stăpânirii sovietice.

„Cu siguranță ne apropiem de un moment, în Europa noastră, când nu ar trebui să fim lași”, a spus Macron. „Războiul s-a întors pe pământul nostru.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră