Comisarul UE pentru agricultură propune o schimbare de politică în timp ce fermierii continuă protestele

23 Feb 2024
Comisarul UE pentru agricultură propune o schimbare de politică în timp ce fermierii continuă  protestele

 UE ar trebui să schimbe condiţiile impuse fermierilor pentru a beneficia de finanţarea politicii agricole comune (PAC), a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, într-un interviu acordat ziarelor franceze ale grupului Ebra, scrie Reuters

Comentariile sale, care urmează să fie publicate sâmbătă, vin după săptămâni de proteste furioase ale fermierilor din toată Europa, care au ieșit în stradă pentru a critica birocrația, reglementările ecologice și costurile mari.

„Propun astăzi să ne schimbăm poziția cu privire la unele dintre regulile de eco-condiționalitate care tind să limiteze producția agricolă”, a spus Wojciechowski într-un interviu cu grupul care deține nouă titluri regionale în Franța, inclusiv L'Est Republicain și Le Progres.

El s-a referit în mod special la regulile privind conversia terenurilor arabile în pășuni permanente, interzicerea solului gol în perioadele sensibile, rotația culturilor și îngrășarea, pe care a spus că fermierii nu ar trebui să mai fie obligați să le respecte pentru a primi finanțare PAC.

El a spus că regulile „creează un risc pentru securitatea alimentară a UE”.

Wojciechowski a mai spus că va favoriza o lege a prețurilor la nivelul UE, similară cu legea Egalim din Franța, menită să garanteze prețuri echitabile fermierilor.

„Va fi necesar să se includă în această lege principiul că este interzis să plătească fermierilor un preț mai mic decât costul de producție”, a spus el.

În Franța, fermierii s-au întors pe străzile Parisului vineri, avertizându-l pe președintele Emmanuel Macron că ar trebui să se aștepte la o primire dificilă atunci când va deschide sâmbătă un mare târg al fermierilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră