Illia Ponomarenko: De ce unii soldați ucraineni folosesc însemne legate de naziști

27 Mai 2023
Illia Ponomarenko: De ce unii soldați ucraineni folosesc însemne legate de naziști

Urmăriți istoria vie a unei națiuni care rezistă cu curaj unui război imperialist de agresiune care a inspirat lumea când, dintr-o dată, dați peste o imagine a unui soldat ucrainean purtând un tatuaj cu „craniu și oase încrucișate” Totenkopf sau facând salutul nazist. Pe bună dreptate, folosirea simbolurilor naziste sau neo-naziste de către combatanții ucraineni este șocantă și provoacă aproape întotdeauna controverse, scrie reporterul de razboi Illia Ponomarenko în Kiev Independent

Aceste simboluri, amintiri ale unora dintre cele mai grave crime împotriva umanității din istorie și încercarea de a extermina grupuri întregi de oameni, sunt profund ofensatoare.

Bineînțeles, a vedea aceste simboluri pe soldați este întotdeauna dureros, cel puțin. Deși acești soldați nu reprezintă o practică larg răspândită în armata ucraineană, utilizarea acestor simboluri discreditează totuși Ucraina și sperie unii potențiali susținători din întreaga lume.

După aproape un deceniu de raportare despre acest război, aș dori să spun câteva gânduri despre motivul pentru care ați putea vedea aceste simboluri pe câmpul de luptă din Ucraina. Nu pentru a justifica deciziile acestor soldați – deoarece orice utilizare a simbolurilor naziste ar trebui întotdeauna condamnată – ci pentru a oferi explicația mea pentru acest fenomen.

Deci, de ce sunt aceste simboluri prezente pe câmpul de luptă?

În primul rând, să stabilim un fapt. Nu, Ucraina nu are „o problemă nazistă”.

Ucraina nu este mai „nazistă” decât orice țară care are un număr mic de inadaptați care îl admiră pe Adolf Hitler și formează grupuri și bande marginale pe baza acestor opinii. Ucraina are grupurile sale, cum ar fi Marea Britanie are organizația neo-nazistă Combat 18, scandinavii au Mișcarea de rezistență nordică, iar Statele Unite au Frăția Ariană.

Fără absolut nicio dovadă, propaganda de război a Kremlinului a creat narațiunea absurdă conform căreia Ucraina este o națiune nazistă cu drepturi depline, în stilul celui de-al Doilea Război Mondial, care trebuie „de-nazificată” ca justificare pentru brutala sa invazie pe scară largă a Ucrainei.

La fel ca în multe locuri din lume, oamenii cu opinii de extremă-dreapta și neo-naziste, conduși de ideologia lor, sunt predispuși să se alăture armatei și să participe la conflicte. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că în Ucraina, naționalismul cu rădăcini istorice adânci este legat de dorința de independență față de Rusia si i-a determinat pe mulți să ia armele pentru a lupta în ceea ce ei cred că este un război existențial împotriva unui vecin care încearcă să-și subjugă și să-și distrugă țara.

Printre ei, oameni cu vederi de extremă dreapta.

Acest sentiment a fost foarte real în 2014, în primele zile ale războiului Rusiei în Donbasul de Est al Ucrainei. Armata Ucrainei era profund dezorganizată și dezorientată. Grupurile ultra-naționaliste și de extremă dreaptă au fost printre multele altele care au organizat batalioane de voluntari pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei în est.

Aceste grupuri erau agresive și foarte motivate. Este, desigur, adevărat că, de exemplu, Batalionul Azov a fost fondat inițial de grupuri neonaziste și de extremă dreapta (precum mulți ultra-fani de fotbal), care au adus cu el estetica tipică - nu numai neo -Insemne naziste dar si lucruri precum ritualuri pagâne sau nume precum „The Black Corps”, ziarul oficial al majorei organizații paramilitare a Germaniei naziste Schutzstaffel (SS).

Dar, ca în orice țară, adevărații neo-naziști din Ucraina au fost și sunt încă o mică minoritate.

Toate fostele grupuri de gherilă cu legături de extremă-dreapta au fost rapid absorbite în Forțele Armate ale Ucrainei sau Garda Națională între 2015-2016 ca unități de luptă liniare, disciplinate și pe deplin controlate.

Din experiența mea de observare a acestui război de-a lungul anilor din 2014, armata ucraineană a făcut o treabă destul de bună de „secularizare” și izolare a acestor unități de originile lor de extremă dreapta, în mare parte din cauza presiunilor din partea Occidentului.

Această politică ar putea fi descrisă ca „păstrează-ți părerile pentru tine și antrenează-te din greu”.

Iată ce s-a întâmplat cu Azov. Militari mult mai moderati au ajuns la în față (și chiar faimoși în timpul bătăliei de la Mariupol și al asediului de la Azovstal), alături de specialiști militari din alte ramuri de serviciu, care s-au alăturat Azovului pentru că doreau să servească într-o unitate de luptă foarte profesionistă.

Nu a ajutat, din 2014 unii jurnalişti occidentali au făcut din presupusa „ascensiune a extremei drepte” un element de bază al acoperirii lor asupra Ucrainei, deoarece titlurile presupuşilor neonazişti din ţară atrag în mod constant atenţia.

Iar chiar înainte de invazia la scară largă, anumiți jurnalişti americani au scris despre cum se presupune că neonaziștii ucraineni foloseau amenințarea invaziei pe scară largă a Rusiei pentru a prelua puterea în țară.

Dar invazia rusă s-a întâmplat, iar acapararea puterii neo-naziste nu s-a întâmplat niciodată. Nu numai că nu au fost prezentate vreodată dovezi serioase care să susțină afirmațiile unei tentative de „lovitură de stat”, aceste elemente marginale nu sunt nimic în comparație cu mașina de stat și militară a Ucrainei.

O picătură în ocean, după cum se spune.

 

Cu toate acestea, simbolurile naziste și cvasi-naziste notorii sunt uneori folosite de soldații care nu sunt aproape de a avea opinii extremiste sau pline de ură.

Deci de ce se întâmplă asta? În memoria suprasimplificată a unora din întreaga lume, în special în cadrul diferitelor subculturi militariste, simbolurile reprezentând Wehrmacht-ul, forțele armate ale Germaniei naziste și SS-ul sunt văzute ca reflectând o mașinărie de război super-eficientă, nu autorii uneia dintre cele mai mari crime împotriva umanitatea în istoria omenirii.

Deși acest lucru, desigur, nu îi absolvă pe acești soldați de purtarea unor însemne extrem de ofensive, oferă o explicație parțială a motivului pentru care, în opinia mea, aceste simboluri au devenit o parte integrantă a subculturilor militariste globale care îmbrățișează diferite simboluri istorice ale războiului, în special cele naziste.

Pe măsură ce aceste însemne au fost absorbite de subculturi militariste de pe tot globul, mulți dintre cei care poartă petecele naziste pe uniformele lor au ajuns să disocieze aceste embleme de crimele comise de utilizatorii lor inițiali în urmă cu 80 de ani.

Deși prezența simbolurilor naziste pe câmpul de luptă generează cele mai multe controverse, acestea sunt doar o fracțiune din emblemele militariste îmbrățișate de combatanții din întreaga lume. Simbolurile nordice și pseudo-norvece sau vikinge ale războiului - chiar simbolurile pe care naziștii le-au folosit pentru a-și crea propriile însemne - sunt, de asemenea, foarte comune.

Cultura peticelor de război moderne, o formă ciudată, pseudo-artă în subculturile militariste, s-a dezvoltat într-un fenomen de sine stătător în care cei care le poartă uneori divorțează complet de utilizarea lor modernă de orice ideologie anterioară. Iar unele simboluri nu au deloc ideologie în spate – cum ar fi omniprezentul plasture cu craniu Punisher care provine din faimosul spectacol Marvel.

 

Acest fenomen nu este unic în Ucraina.

S-ar putea să-ți amintești de un scandal legat de faptul că lunetistii cercetași ai pușcăriilor marine americane au folosit runele SS ca simbol neoficial. În 2012, au crezut că este o idee bună să-și fotografieze ei înșiși pozând lângă un steag SS în Afganistan, determinând acțiuni rapide din partea Corpului.

Propaganda Rusiei a creat și cultivat ani de zile mitul despre extrema-dreapta ucraineană, umflandu-le numărul și așa-zisa putere în interiorul țării. Mulți jurnaliști occidentali și-au construit întreaga carieră alimentându-se din narațiunea Moscovei.

Ironia este că Rusia a promovat de mult timp nu doar simbolurile în stil nazist, ci și practicile naziste, transformându-se într-un stat fascist care a făcut crimele de război parte a politicii sale externe.

Unitatea paramilitară rusă de extremă-dreapta și neo-nazistă Rusich folosește atât svastica, cât și simbolul 88, un cod numeric neonazist pentru „Heil Hitler”.

Dmitriy Utkin, presupusul co-fondator și comandant superior al notoriei armate de mercenari Wagner Group, are o svastică mare și simbolul Wehrmacht tatuate pe corp. Și da, merge sub numele de guerre Wagner, nu pentru că ar fi un mare fan al operei. Hitler a fost un mare admirator al compozitorului german Richard Wagner din secolul al XIX-lea și l-a glorificat în timpul domniei sale.

Politica oficială a Rusiei este curățarea etnică, uciderea celor care vorbesc ucraineană, răpirea copiilor ucraineni și creșterea lor ca ruși și refuzul unei națiuni de 40 de milioane de oameni a dreptului de a exista.

Pentru unii ucraineni, folosirea unora dintre aceste simboluri este menită să demonstreze în mod deschis o opoziție acerbă față de Rusia – care, la rândul ei, este nebunește obsedată de armonizarea agresivă a tuturor lucrurilor legate de rolul Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, care propagandă rusă. prezintă în mare măsură o înfrângere sovietică a naziștilor și fascismului.

Deci da, deși simbolurile naziste nu sunt răspândite în cadrul armatei ucrainene, este încă o problemă dificilă care trebuie rezolvată.

Dacă aș fi responsabil de astfel de lucruri, aș impune acțiuni punitive severe pentru purtarea însemnelor legate de naziști. Simbolurile naziste nu merită să fie pe umărul unui soldat ucrainean în acest război, în care Ucraina luptă pentru valorile fundamentale pe care este construită lumea democratică liberă.

O armată are tot felul de oameni — iar cea a Ucrainei este una foarte mare. Cu toate ramurile sale, Forța de Apărare a Ucrainei are acum aproximativ 1 milion de oameni în rânduri.

Iar imaginile problematice ale celor care consideră că este „mișto” să poarte însemne legate de naziști nu reprezintă nimic altceva decât atitudinile câtorva aleși – nu totalitatea acestei armate și, mai ales, a acestei națiuni.

Illia Ponomarenko este reporter de război și securitate la Kyiv Independent. El a relatat despre războiul din estul Ucrainei încă din primele zile ale conflictului. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră