Caşcavalul de Săveni – al şaptelea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană

23 Apr 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Caşcavalul de Săveni – al şaptelea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a aprobat înscrierea Caşcavalului de Săveni în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată. Acesta devine, astfel, al şaptelea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană.„Cașcavalul de Săveni” este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Se caracterizează printr-o perioadă lungă de maturare (60 de zile), în urma căreia consistența sa devine onctuoasă și omogenă, iar culoarea mai pronunțată. Gustul său, ușor amărui, se caracterizează prin nuanțe de nucă.

Condițiile climatice locale, favorabile dezvoltării pășunilor naturale bogate în floră diversă, contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producția de „Cașcaval de Săveni”.

Caşcavalul de Săveni devine un produs recunoscut oficial în toată Uniunea Europeană, după ce a fost înregistrat în Registrul Denumirilor de Origine Protejată şi al Indicaţiilor Geografice Protejate.

Procedurile privind recunoaşterea acestui produs atât pe plan naţional, cât şi în Uniunea Europeană au fost demarate în anul 2016 de Asociaţia Producătorilor Caşcavalului de Săveni, constituită exact pentru acest scop, astfel încât produsele lactate din zonă să fie recunoscute şi desfăcute atât în ţară, cât şi pe piaţa externă.

Produsul este obţinut într-o fabrică din Vlăsineşti, prin procesul de opărire al caşului de vacă, cu metode tradiţionale, turnat în ceară pentru a se maturiza constant.

Singurul cașcaval din România care primește protecție la nivel UE

După 5 ani, în care au trebuit parcurşi mai mulţi paşi şi îndeplinite toate condiţiile cerute, miercuri, la Bruxelles, a fost aprobat şi publicat regulamentul Comisiei, care recunoaşte denumirea „Caşcaval de Săveni” pe schema de calitate IGP, Indicaţie Geografică Protejată, la nivel european.

Este singurul caşcaval produs în România care primeşte din partea Bruxelles-ului protecţie la nivelul Uniunii Europene ca indicaţie geografică protejată şi al optulea produs românesc, recunoscut oficial la nivel european.

Aceste denumiri noi se vor alătura celor 1.609 produse alimentare deja protejate, dintre care 64 sunt specialități tradiționale garantate. Lista este disponibilă în baza de date eAmbrosia.

Indicație geografică protejată (IGP)

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

Printre produsele românești recunoscute până acum se numără Salamul de Sibiu, cârnații de Pleșcoi  și magiunul de Topoloveni.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră