Grecia schimbă temporar regulile pentru cei care vor să intre în țară cu mașina: până marți nu se mai emit formulare de călătorie

11 Iul 2020 | scris de Istvan Deak
Grecia schimbă temporar regulile pentru cei care vor să intre în țară cu mașina: până marți nu se mai emit formulare de călătorie

Grecia schimbă din nou regulile de pe o zi pe alta în materie de intrare în țară pe cale terestră. Vizat este punctul de frontieră bulgaro-elen de la Kulata-Promachonas, singurul prin care se poate intra pe cale terestră. Până marți noapte a fost suspendată emiterea de formulare de intrare în țară pentru cei care merg în vacanță cu mașina sau cu autocarul și trebuie să treacă frontiera pe la unicul punct vamal de la Kulata-Promachonas.

Călătorii care au completat deja formularul și au obținut codul unic pot pleca în concediu în Grecia, ceilalți trebuie să își amâne călătoria cu o dată care începe cu ziua de miercuri, 15 iulie, potrivit site-ului oficial travel.gov.gr.

Sistemul implementat pe travel.gov.gr a fost suspendat temporar pentru a se putea introduce noile măsuri care prevăd că, din 15 iulie, ora 06.00, toți călătorii care vin în Grecia trebuie să prezinte la vamă un certificat Covid, făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

Doar persoanele care prezintă un test negativ vor fi lăsate să intre în țară.

Testul trebuie să fie făcut la unul dintre laboratoarele acreditate, trebuie să fie scrise în limba engleză și să aibă înscrise pe ele și numele, datele din pașaport sau din cartea de identitate ale călătorului.

Cu toate acestea, autoritățile elene informează că existența unui certificat negatic pentru testul Covid, nu exclude posibilitatea unei testări aleatorii în vamă.

Pe site-ul pus la dispoziție de Grecia pot completa acum formularul doar cei care merg cu avionul sau pe cale maritimă. Formularul de călătorie trebuie completat cu 24 de ore înainte de intrarea în țară.

Totodată, oficialii greci informează că celelalte puncte de trecere a frontierei, în afară de Kulata-Promachonas, rămân închise pentru călătoriile neesențiale.

Iată și comunicatul Ministerului Afacerilor Externe:

Toţi cetăţenii străini care intră în Grecia cu autoturismul prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic sunt obligaţi, începând cu 15 iulie, să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, informează, sâmbătă, un comunicat MAE.

Potrivit sursei citate, această obligaţie intră în vigoare începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 6,00, şi nu 14 iulie, aşa cum comunicaseră, iniţial, autorităţile elene.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

MAE reaminteşte că prezentarea acestui test nu exclude obligaţia de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei şi nici posibilitatea testării aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene.

Totodată, conform informaţiilor comunicate public de autorităţile elene, platforma electronică care permite completarea formularului Passenger Locator Form nu va fi disponibilă până marţi, 14 iulie, ora 00,01, pentru intrarea în Grecia pe cale rutieră. Astfel, cetăţenii români care au completat deja aceste formulare vor putea intra în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, iar cei care nu au formularul completat până la acest moment vor trebui să îşi reprogrameze călătoria începând cu miercuri, 15 iulie. Formularele electronice sunt în continuare disponibile pentru intrare pe cale aeriană sau maritimă.

MAE reaminteşte că celelalte puncte de trecere a frontierei pe cale rutieră cu Republica Elenă rămân în continuare închise pentru călătorii neesenţiale. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră