Încă o Ordonanță Militară: numărul 7

04 Apr 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Încă o Ordonanță Militară: numărul 7

Guvernul anunță introducerea unei noi Ordonanțe Militare, cea cu numărul 7, care este introdusă ca urmare a evoluțiilor din teren legate de lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Anunțul a fost făcut de ministrul Administrației și Internelor, Marcel Vela, care a vorbit despre mai multe cazuri de cetățeni care nu se supun reglementărilor prevăzute de ordonanțele de până acum.

Vela a anunțat și primul caz de arestare preventivă pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare. Cazul este din județul Vaslui.

„Siguranța cetățenilor este o prioritate! Distanțarea socială este unica soluție în acest moment. Este extrem de greu. În această lună, Paștele va fi petrecut într-un fel atipic. Știu că majoritatea gândiți că nu are cum să influențeze ceea ce faceți azi. Vă rugăm să respectați indicațiile și să înțelegi că trecem cu bine dacă respectăm regulile. Pentru a face încă un pas în războiul cu acest perfid inamic am semnat o nouă Ordonanță Militară pe care a avizat-o  premierul Ludovic Orban.

Câteva precizări:

Un factor care ne determină să introducem noi OM este comportamenul unor oameni care nu înțeleg cât de periculos este ceea ce fac ei. Legea este pentru toți.  Avem deja primul cetățean arestat preventiv pentru că a încercat să fugă. A încercat să scape de polițiști. S-a întâmplat la Vaslui”, a spus Marcel Vela.

Vela a mai anunțat și instituirea carantinei în localitatea Țăndărei.

”Vom permite intrarea și ieșirea doar pentru transportul de marfă și pentru persoanele care desfășoară activități economice și cei din sistemul de apărare și siguranță națională, asistența sanitară etc. Măsurile de verificare se realizează de către MAI în colaborare cu MApN. Vom aplica legea! Consiliul Județean Ialomița, primăria, CL vor lua măsuri pentru asigurarea serviciilor de asistență socială și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără aparținători sau alte forme de ajutor pentru persoanele care nu se pot deplasa.Este strict interzisă ieșirea și intrarea în Țăndărei prin alte zone decât cele publice", a declarat Marcel Vela.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că se va interzice transportul rutier către mai multe țări din Europa. Practic, cetățenii români nu vor putea veni spre țară cu microbuze sau autobuze, în următoarele 14 zile.

”Se referă la prelungirea interzicerii transportului rutier spre Italia, Spania, Franța, Germania Elveția, Austria, Irlanda, Turcia și inclusiv dinspre aceste țări spre România.Conducătorii unei auto cu capacitatea mai mare de 2,5 tone vor completa doar o declarație pe proprie răspundere, în care își asumă locația unde vor putea fi contactați la domiciliu. Evident, măsurile pentru conducătorii auto se aplică doar în cazul acelora care nu prezintă simptome”, a spus Marcel Vela.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat noi restricții pentru perioada sărbătorilor de Pași, în contextul epidemiei de coronavirus. Zborurile spre mai multe țări vor fi interzise.

"Având în vedere că multe țări au intrat în zona roșie conform evaluării INSP, am decis să suspendăm toate zborurile  spre SUA, Austria, Elveția, Marea Britanie, Turcia, Olanda, Iralanda și Iran, în și din aceste țări, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 5 aprilie, ora 23. La fel ca și în deciziile anterioare, această restricție nu se aplică zborurilor cu aeronave de stat sau zborurilor care asigură servicii de urgență", a declarat Marcel Vela.

Numărul deceselor din cauza coronavirusului a ajuns sâmbătă în România la 141, după anunțarea a încă 8 victime. Potrivit informațiilor furnizate la prânz de Grupul de Comunicare Strategică, bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus a ajuns la 3.613, cu 430 de noi cazuri raportate în 24 de ore.

UPDATE

Ordonanţa Militară nr 7, emisă sâmbătă de către ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost publicată în Monitorul Oficial partea I de sâmbătă, 4 aprilie.

Prezentăm integral Ordonanţa Militară nr. 7:

Având în vedere dispoziţiile art.24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.453/2004, cu modificările şi completările ulterioare, ale art.2 şi art.4 alin.(2) din Decretul Preşedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă la nivel naţional, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, Ţinând seama de evaluarea realizată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, aprobată prin Hotărârea nr.18 din 04.04.2020, Pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor pct.1, 3 şi 4 din anexa nr.2 la Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, În temeiul art.20 lit.n) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, cu modificările şi completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea

Ordonanţă militară

Capitolul I Instituirea măsurii de carantinare în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa

Art.1. - Se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de carantinare în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.

Art. 2. - În localitatea carantinată prevăzută la art. 1 este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru: a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi a aprovizionării populaţiei; b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor.

Art. 3. - Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, precum şi operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane nu vor comercializa bilete/ abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în localitatea carantinată decât dacă sunt respectate dispoziţiile art. 2.

Art. 4. - În localitatea carantinată potrivit art.1, se aplică în mod corespunzător toate interdicţiile şi restricţiile stabilite prin ordonanţele militare emise în perioada stării de urgenţă.

Art. 5. - Se împuterniceşte Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Ialomiţa (CJCCI) pentru a stabili completări şi derogări în ceea ce priveşte dispoziţiile prevăzute la art. 2, cu acordul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Art. 6. - (1) Organele cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale vor stabili măsuri specifice de prevenire şi limitare a intrării, respectiv a ieşirii persoanelor în/din localitatea carantinată. (2) Autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene vor aduce la cunoştinţă obligaţiile ce le revin persoanelor, referitoare la deplasarea şi accesul în/din localitatea carantinată. (3) Aplicarea măsurilor de verificare, control şi acces în/dinspre localitatea carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naţionale.

Art. 7. - Consiliul Judeţean Ialomiţa, primarul şi consiliul local al oraşului Ţăndărei vor lua măsuri de a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Art. 8. - Este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

Capitolul II Alte măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Art.9. - (1) Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. (2) Măsura se aplică începând cu data de 5 aprilie 2020, ora 23.00, ora României. (3) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020. (4) Măsurile prevăzute la alin.(1) şi (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 10. - (1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. (2) Prevederile alin.(1) nu se aplică lucrătorilor care-şi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.

Art. 11. - Se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos şi Turcia şi din aceste ţări către România, pe toată perioada stării de urgenţă.

Art. 12. - La intrarea în România, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declaraţie pe propria răspundere, al cărei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prin care îşi asumă locaţia unde pot fi contactaţi în perioada dintre curse. Aceştia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/ carantinare, cu condiţia asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecţie împotriva COVID-19.

Art. 13. - Prevederile art.12 se aplică în mod corespunzător conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care de deplasează în interesul desfăşurării profesiei din Romania într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidenţă al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont
propriu. Aceştia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverinţă de salariat, asumată de angajator.

Art. 14. - (1) Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care tranzitează teritoriul României, nu sunt obligaţi să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declaraţia epidemiologică, dacă respectă următoarele condiţii minimale: a) utilizează doar coridoare de tranzit şi puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisă abaterea de la acestea; b) tranzitarea teritoriului României se face într-un interval de timp minim, fără a depăşi 48 de ore de la intrarea în România, incluzând şi perioadele de staţionare pentru odihna zilnică normată; c) staţionarea autovehiculului se realizează exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate în mod corespunzător. (2) În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute la alin.(1), conducătorul autovehiculului va fi obligat să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. Autovehiculul poate fi preluat, în acest caz, de un reprezentant al deţinătorului. (3) La intrarea în România, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părţile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispoziţie de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, respectiv să păstreze asupra sa formularul de tranzit al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Art. 15. - Prevederile art. 5 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, nu se aplică mecanicilor de locomotivă şi personalului feroviar.

Art. 16. - (1) Ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale vor asigura, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19. (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 17. - (1) Personalul Gărzilor Forestiere teritoriale şi judeţene sau cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică va participa în dispozitivele de ordine publică şi control al circulaţiei pe drumurile publice, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Apărării Naţionale, în vederea desfăşurării activităţilor/controalelor specifice pe linie de control silvic.

(2) Controalele specifice se fac în punctele de control existente, în funcţie de personalul disponibil la nivelul gărzilor forestiere sau cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică.

Capitolul III Dispoziţii finale

Art. 18. - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare: a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art. 2 şi 8; b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsurile prevăzute la art. 3 şi 9; c) Poliţia de Frontieră Română, pentru măsurile prevăzute la art.11 şi 13; d) Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română şi Jandarmeria Română, poliţia locală, direcţiile de sănătate publică şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale, pentru măsura prevăzută la art.12; e) Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, pentru măsura prevăzută la art.14; (2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.2, 3, 8, 9 şi 11 - 14 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 19. - Prevederile art. 4 din Ordonanţa militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, îşi încetează aplicabilitatea.

Art. 20. - (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin două zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră