Astăzi este ziua ta - Carmen Tănase

18 Ian 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Carmen Tănase

Actriţă în toată puterea cuvântului, temperamentală, cu mult farmec, Carmen Tănase a fost ba Flacăra Potcovaru în “Inimă de ţigan”, “Regina, “State de România” şi “Moştenirea”, ba Maria Anghel în “Pariu cu viaţa” şi “O nouă viaţă”, ba Zuzu în “Iubire ca în filme” ori Simona Varlam în “Lacrimi de iubire”. Că au văzut-o sau nu şi în peliculele de lung-metraj în care a jucat asta contează mai puţin, deoarece oamenii o cunosc şi-o opresc pe stradă în primul rând graţie serialelor de televiziune, care i-au ţinut cu sufletul la gură ani întregi.

De atunci toată lumea o știe, o oprește pe stradă și-o interpelează cu întrebări nelămurite de spectatori constanți: „Dar aia cum e? Dar ailaltă cum a fost?” Până însă să ajugă la această „performanță”, trebuie spus că actrița Carmen Tănase a muncit mult urmând, între anii 1980-1984 (când se intra greu și „pe bune” la teatru), cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția actorie, la clasa profesoarei Olga Tudorache și a asistentei Adriana Popovici.

Ca studentă a jucat, printre altele, în „Demonii”, dramatizare după romanul omonim de F.M. Dostoievski, „Joia dulce”, după John Steinbeck și „Suflete tari”, de Camil Petrescu (spectacol de absolvire). Au urmat zeci de roluri în piese de teatru și alte zeci de roluri în filme (majoritatea după 1990), însă adevărata proiecție în inimile telespectatorilor s-a făcut, cum spuneam, grație serialelor de televiziune.

„De lucru să am până la sfârșitul vieții și viață să am până l-oi sfârși”, este unul dintre dictoanele ei. Din punctul de vedere al celor care-o știu și-i cunosc talentul, ambiția și puterea de muncă se poate spune că, așa cum a fost înzestrată de Cel de Sus cu har, va avea de lucru, slavă Domnului!, până dincolo de anii de pensionare stabiliți prin legi și norme sociale. Cât privește viața trăită până va sfârși acel lucru (și are multe proiecte de dus la bun sfârșit), cu siguranță, va mai trece multă apă pe Dâmbovița...

Dar, revenind la prezent, cum astăzi este ziua de naștere a domniei sale, urăm, „cu înflăcărare” pentru Flăcărica, la mulți ani și multe zile cu bucurii, cu încrederea că talentul actoricesc o va ține mereu în sufletele spectatorilor și telespectatorilor. La mulți ani!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră