ULTIMA ORĂ. Florin Secureanu, reţinut de procurori. Prejudiciul: 2 milioane de lei

09 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
ULTIMA ORĂ. Florin Secureanu, reţinut de procurori.  Prejudiciul: 2 milioane de lei

 

UPDATE: Florin Secureanu, fostul manager al spitalului Malaxa, a fost reţinut. 

Florin Secureanu a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi delapidare, anunţă DNA într-un comunicat. Procurorii îl acuză că scotea aproape zilnic bani din spital, pe care îi acoperea cu facturi fictive către două firme care nu au prestat servicii către spital. Mai mult, Florin Secureanu ar fi determinat o firmă care avea contracte cu Spitalul Malaxa să plătească excursii pentru director şi apropiaţii săi. În acest fel, firma respectivă ar fi plătit către agenţii de turism 800.000 de lei în contul a nu mai puţin de 470 de excursii pentru Secureanu şi apropiaţii săi, susţin procurorii.

 

Redăm din COMUNICATUL DNA:

 SECUREANU FLORIN - ADRIAN, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Malaxa din București pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și delapidare, ambele în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Suspectul Secureanu Adrian Florin a deținut funcția de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din București, în perioada 2007 până la data de 29 noiembrie 2016, fiind numit în funcție de către Primăria Municipiului București, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul. În perioada mai 2009 – noiembrie 2016, suspectul Secureanu Adrian Florin a conceput și a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului.

Din probele administrate a rezultat că s-au emis facturi pentru un număr de 1075 zile, ceea ce înseamnă că suspectul și-a însușit, în 1075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală delapidată este evaluată la 1.944.594 lei, ceea ce reprezintă și prejudiciu cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa.

Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituției publice sumele de bani astfel delapidate, suspectul Secureanu Adrian Florin a cerut personalului din cadrul serviciilor din subordinea sa (serviciul financiar – contabil, serviciul achiziții, serviciul administrativ), să întocmească în fals documente justificative (facturi și chitanțe). În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăți comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT și prestatori de servicii de reparații și mentenanță calculatoare ai spitalului. În realitate, aceste două societăți nu au avut niciodată contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa și în consecință nu au prestat niciun serviciu și nu au livrat niciun fel bunuri instituției publice.

Totodată, în perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, în mod repetat, suspectul Secureanu Adrian Florin a pretins unei societăți comerciale care avea atribuite contracte de achiziție directă cu spitalul, să îi plătească o serie de deplasări pe care el și apropiați ai săi le făceau în străinătate și în țară. Astfel, societatea comercială a plătit unei agenții de turism suma de 801.138 lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului și ale apropiaților săi.

Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului și apropiații săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinațiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât și în România.

Suspectului SECUREANU FLORIN - ADRIAN i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 

Florin Secureanu, directorul Spitalului Malaxa, a fost demis după ce publicarea în presă a unor contracte prin care spitalul a plătit bijuterii, excrusii, materiale de construcţii, toate în beneficiul directorului Secureanu şi al apropiaţilor săi. Totodată, procurorii DNA au descins la spital, de unde ridică documente şi acte privind cheltuielie spitalului.

Potrivit Tolo.ro, documentele pe care le solicită se referă la zeci de contracte încheiate de spital, inclusiv cele despre care ziarul a scris: RYS, prin care s-au scos de mii de ori bani cash, Yarouse Jellery, prin care s-a curățat instrumenarul medical, și Elite Funerals, prin care s-au plătit înmormîntările pilelor din mai multe primării. Procurorii au solicitat oficial, prin Ordonanță, și calculatoarele precum și toate unitățile de memorie unde s-au stocat informațiilor despre aceste documente.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră