Comisia Europeană a autorizat un nou medicament pentru tratamentul dermatitei atopice (DA) moderată până la severă la pacienții adulți care sunt candidați pentru terapia sistemică.
Dermatita atopică
Dermatita atopică, o formă de eczemă, este o boală inflamatorie cronică însoţită de simptome care se prezintă adesea ca o erupție cutanată. Dermatita atopică moderată până la severă se caracterizează prin erupții cutanate care acoperă o mare parte din corp și pot fi însoţite de mâncărimi intense și persistente, uscăciunea, crăparea, înroșirea pielii și formarea de cruste care în cele din urmă ajung să supureze. Mâncărimea este unul dintre simptomele cele mai împovărătoare pentru pacienți și poate fi invalidantă. Boala afectează calitatea vieții pacienţilor, provocând tulburarea somnului și apariţia simptomelor de anxietate și depresie.
“Persoanele care suferă de dermatită atopică moderată până la severă prezintă adesea simptome insuportabile, care au un impact semnificativ asupra calităţii vieții lor. Un mare număr dintre aceşti pacienţi îşi menţin boala sub control cu dificultate prin opțiunile de tratament disponibile în prezent”, a declarat Christine Janus, directoarea generală a Alianţei Internaţionale a asociaţiilor de pacienţi cu afecţiuni dermatologice.
Injecție subcutanată
Noul medicament, Dupixent, este un anticorp monoclonal uman conceput în mod special pentru a inhiba supra- activarea semnalizării produsă de două proteine cheie, IL-4 și IL-13, care sunt considerate principalii factori ai inflamației permanente, caracteristice, din DA şi din alte afecţiuni alergice sau atopice.
Noul medicament este disponibil sub forma unei seringi pre-umplute și poate fi auto-administrat, prin injecție subcutanată, o dată la două săptămâni, după o doză inițială de atac. Acest medicament se poate utiliza în asociere sau neasociat cu corticosteroizi topici.
Potrivit companiilor producătoare, noul medicament ”țintește cauza principală a dermatitei atopice, permite cicatrizarea pielii, calmarea mâncărimii persistente și invalidante şi ameliorarea calităţii vieții, în general”.