Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii ANSVSA, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
Cum înainte de Crăciun creşte cererea pentru carne şi preparate din carne de porc, unii români preferă să le cumpere din gospodării. ANSVSA avertizează că sunt situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale.
De aceea, ANSVSA îi sfătuieşte pe cei care sacrifică porci din propria gospodărie să nu consume carnea şi să nu o prepare, până nu obţine de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Cei care cumpără carne din gospodării trebuie să ceară vânzătorului dovada că produsul a fost verificat sanitar-veterinar.
Examinarea cărnii de la porcii sacrificaţi pentru depistarea trichinelozei este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.
ANSVSA reaminteşte că sunt interzise sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora, precum şi vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la "samsari", sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar.
De altfel, ANSVSA a dispus demararea controalelor specifice acestei perioade şi aplicarea unor măsuri suplimentare, toate cu scopul de a proteja sănătatea publică şi interesele consumatorilor.
O parte dintre aceste acţiuni se vor realiza împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, în trafic, pentru depistarea transportatorilor care nu respectă normele legale privind transportul animalelor sau al produselor alimentare, dar şi în unităţile de alimentaţie publică.
Astfel, începând din 27 noiembrie şi până la 4 ianuarie 2016, inspectorii ANSVSA de la nivel central şi teritorial vor forma echipe mixte cu reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie, care vor controla mişcarea animalelor şi trasabilitatea produselor alimentare.
De asemenea, ANSVSA va asigura un serviciu de permanenţă, în perioada 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, la nivelul întregii reţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.