Potrivit iniţiativei legislative, "pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozii, anatomie patologică, TBC. SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, secţii şi compartimente de ATI şi de terapie intensivă, secţii şi compartimente de îngrijiri paliative, personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, endoscopie intervenţională, precum şi medicii de specialitate chirurgicală, epidemii deosebit de grave şi altele de asemenea, stabilite de Ministerul Sănătăţii, cunatumul sporului este de 45-85% din salariul de baza”.
Cuantumul sporului din salariul de bază ar putea ajunge până la 60-100% în cazul personalului din serviciile de ambulanţă şi structurile de primiri urgenţe UPU-SMURD, UPU şi CPU.
Nivelul sporului acordat ar urma să fie stabilit de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli.
Inițiativa legislativă vizează și personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională.
"Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din din sistemul administrației penitenciare și personalul civil care lucrează în condiții de pericol în unitățile de fabricare, experimentare, analiză ori depozitare a munițiilor, pulberilor, explozivilor și substanțelor toxice speciale sau care execută operațiuni de depozitare, dezamorsare, manipulare, examinare ori neutralizare a acestora, precum și cel care desfășoară activități specifice la calamități naturale ori alte categorii de activități în domeniul situațiilor de urgență cu scopul salvării de vieți omenești și protejării patrimoniului beneficiază de o primă pentru condiții periculoase de muncă, diferențiată în funcție de gradul de pericol și/sau de timpul efectiv lucrat în aceste locuri", se mai arată ]n proiectul senatorului PNL.
Astfel personalul angajat la locuri muncă sau în operaţiuni extrem de pericoloase ar putea primi un spor de 37-50% din salariul de bază.
Pentru locuri de muncă sau operaţiuni foarte periculoase, Conerliu Dobriţoiu propune majorarea salariului de bază 16-30%, iar pentru locuri de muncă sau operaţiuni periculoase, creşterea salariului de bază ar putea ajunge la 16%.
"Nu știu câți dintre noi și-au pus întrebări referitoare la nivelul de salarizare, la sursa, pentru mulți poate singura, de venituri a celor care lucrează în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a altor categorii profesionale cu care aceștia coleborează strâns, cu un singur scop: salvarea vieții celor ajunși în situația de a fi beneficiarii serviciilor de urgență (...). Ținând cont de riscurile la care se supun, de profesionalismul demonstrat în atâtea și atâtea situații care s-au finalizat cu salvarea de vieți omenești, am inițiat și supun dezbaterii și adoptării prezenta propunere legislativă cu scopul de a contribui la ajustarea veniturilor salariale cu o creștere de circa 15% pentru cei care își desfășoară activitatea IGSU sau în UPU", afirmă Corneliu Dobrițoiu în expunerea de motive.
Potrivit senatorului PNL, salariile cele mai mici sunt pentru personalul contractual - 1537 RON şi maiştri militari - 1569 RON, iar cele mai mari pentru ofiţerii cu funcţii de comandă - 7648 RON.